Dodenherdenking opnieuw zonder publiek: Sint-Annaland eert Britse soldaten komend najaar

Vorig jaar had er op 4 mei een grootse herdenking moeten zijn in Sint-Annaland. Die werd door de coronacrisis uitgesteld naar dit jaar. Maar ook vanavond zijn er maar weinig mensen bij de herdenking, want publiek is weer niet toegestaan. Wel is er in besloten kring een kort stiltemoment bij de drie graven van de Britse militairen die achter museum De Meestoof begraven liggen.
Het verhaal van de Britse soldaten in Sint-Annaland
Het dorp heeft de afgelopen jaren een bijzondere band opgebouwd met de families van deze jonge mannen, die kort na de bevrijding van het eiland Tholen tijdens een patrouille vermoord werden door de Duitsers. Familieleden uit Engeland hebben eerder de graven in Sint-Annaland bezocht. Ze zijn de Stallanders erkentelijk voor het feit dat er zo goed voor de graven van 'hun jongens' wordt gezorgd.
Over het verhaal van de Britten hebben schoolkinderen een stripboek gemaakt en er is een rondwandeling uitgezet. De grootse herdenking die ze hier in petto hadden rond de drie Britse militairen willen ze nu komend najaar houden. In de hoop dat de dorpelingen en de familieleden van de gesneuvelde Britten er dan wel bij kunnen zijn.
Britse soldaten Annaland
Samen met kinderen van de basisschool werd een stripboek over de drie soldaten gemaakt © Omroep Zeeland
Net als vorig jaar volgen de Zeeuwse comités de landelijke richtlijn om geen publiek bij de dodenherdenkingen toe te laten. Wel worden er kransen gelegd en zijn er korte toespraken. De herdenkingen zijn meestal digitaal te volgen via lokale media of gemeentelijke websites.
Uiteraard is ook Omroep Zeeland vanavond om 20 uur op radio en televisie twee minuten stil. Na het nieuws is het programma '4 mei: herdenken of vieren?' te zien.