Kijk live naar de alternatieve Van Randwijklezing

In de alternatieve Van Randwijklezing interviewt journaliste Clairy Polak drie oud-sprekers van de Van Randwijklezing: strafadvocaat Inez Weski, schrijver David van Reybrouck en oud NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch. Wat was hun boodschap toen én hoe actueel is hun boodschap nu nog? De alternatieve Van Randwijklezing wordt vanaf 11.00 uur live uitgezonden vanuit Cinecity in Vlissingen.
Kijk hier live mee naar de alternatieve Van Randwijklezing.
Wat maakt mensen slecht of laf? Topadvocaat Inez Weski vroeg het zich af in haar lezing in 2012. Tegenspoed en economische malaise manifesteert zich volgens Weski in toenemende mate in het terugtrekken in eigen schulp. De angst voor het vreemde resulteert in het zich wanhopig vastklampen aan de eigen identiteit. Maar wat is die eigen identiteit dan? En hoe is deze identiteit gevormd? Ze pleitte in haar lezing voor het verplicht invoeren van de vakken; ' wijsheid en moed', 'kennis en kracht voor gevorderden'. Hoe kijkt zij nu naar haar lezing van toen? Is de maatschappij ten goede veranderd? Of geldt haar boodschap eigenlijk nog steeds?
Inez Weski
Strafrechtadvocaat Inez Weski verzorgde de Van Randwijklezing in 2012 © Omroep Zeeland
'Democratie in Ademnood' was de titel van de Van Randwijklezing die David van Reybrouck hield in 2014. De democratie en de toekomst van Europa vormden het centrale thema van zijn lezing. "Europa heeft behoefte aan participatie aan meer betrokkenheid van de bevolking bij de totstandkoming van beleid." David Van Reybrouck (1971) is Belgisch wetenschapper en auteur van onder andere Revolusi, een reconstructie door middel van ooggetuigen over de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië.
David van Reybrouck
Schrijver David van Reybrouck verzorgde de Van Randwijklezing in 2014 © Frank Ruiter
"Goede en betrouwbare journalistiek is van levensbelang in deze tijd van nepnieuws". Dat was de kern van de boodschap van de Van Randwijklezing die oud-NRC hoofdredacteur Peter Vandermeersch hield in 2018. "Goede journalistiek is niet wit of zwart, maar grijs, want dat is de werkelijkheid ook. Journalistiek is de moeilijke zoektocht naar de waarheid, niet het gemakzuchtig optekenen van meningen." Wat vindt van Peter Vandermeersch nu? Heeft de journalistiek zich iets aangetrokken van zijn boodschap?
Peter Vandermeersch
Peter Vandermeersch, oud-hoofdredacteur van NRC, verzorgde de Van Randwijklezing in 2018 © Omroep Zeeland
De Van Randwijklezing wordt sinds 1993 gehouden en is sinds 2005 een vast onderdeel van het Bevrijdingsfestival Zeeland. De lezing is vernoemd naar de schrijver, journalist en verzetsheld Hendrik Mattheüs van Randwijk en vooral bedoeld om aandacht te geven aan burgerrechten en democratie.
'Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht'
Dat waren de belangrijkste woorden van Van Randwijk. Zijn credo was: "Wees altijd waakzaam waar het gaat om mensen- en burgerrechten". Eerdere sprekers op de lezing waren Jan Marijnissen, Job Cohen, Kader Abdolah, Prinses Mabel, Max van der Stoel en Alexander Pechtold. Vorig jaar hield minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag de alternatieve lezing vanuit de Oranjemolen in Vlissingen.
Een samenvatting van de gesprekken zijn vanaf 18.00 uur te zien bij Omroep Zeeland tv:
18.13: Van Randwijklezing Clairy Polak in gesprek met Inez Weski
18.41 Van Randwijklezing Clairy Polak in gesprek met David van Reybrouck
19.13 Van Randwijklezing Clairy Polak in gesprek met Peter Vandermeersch
19.41 Van Randwijklezing Clairy Polak in gesprek met Inez Weski, Peter Vandermeersch en David Reybrouck