Geen rol van betekenis Vader in wereldbeker Albstadt

Mountainbiker Milan Vader uit Middelburg is er niet in geslaagd een rol van betekenis te spelen in de eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen. De Nederlands kampioen viel in Duitsland na een sterke start ver terug en kwam als 25e over de streep. Victor Koretzky won de wedstrijd in Albstadt.

Archiefbeeld Nederlands kampioen Milan Vader (foto: ANP)

Vader kende een uitstekende start. Hij nestelde zich binnen no-time aan kop van de wedstrijd door van de veertiende naar de derde plek op te schuiven.

Mathieu van der Poel koos snel de aanval en kreeg gezelschap van de Mexicaan Henrique Avancini. Vader bleef in de derde positie rijden en reed een sterke eerste ronde. Hij noteerde achter Thomas Pidcock de tweede tijd van alle deelnemers op de beklimmingen in het parcours.

Terrein prijsgeven

Na de doorkomst van de eerste ronde veranderde veel. Van der Poel en Avancini werden ingehaald, waardoor een groep van zestien renners aan de leiding kwam. Vader zat erbij maar moest wel wat terrein prijsgeven.

Ondrej Cink (Tsjechië) en Europees kampioen Nino Schurter (Zwitser) maakten zich los uit de groep en bouwden een voorsprong op. Vader zakte naar de negende plaats op twintig seconden achterstand. Van der Poel viel zelfs terug naar de veertiende plaats.

Archiefbeeld Milan Vader (foto: Orange Pictures)

In de derde ronde werden Cink en Schurter ingehaald en nam Mathias Flückinger uit Zwitserland de leiding. De achterstand van Vader liep snel op. Hij verdween uit de top veertien. Daarmee werd duidelijk dat de Nederlands kampioen geen rol van betekenis kon spelen in de eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen.

Vooraan had Flückinger gezelschap gekregen van Schurter en Victor Koretzky (Frankrijk). Ook in de vierde ronde moest Vader terrein prijsgeven. Hij kwam door als twintigste. Van der Poel herstelde zich ondertussen van zijn terugval en deed weer mee in de top tien.

Cink kon vooraan weer aansluiten bij de kopgroep. Vader verdween in de vijfde ronde zelfs uit de top twintig. In de laatste ronde kwamen Schurter en Koretzky samen op kop. Koretzky won in de eindsprint.

Albstadt

Wereldbeker
1. Victor Koretzky Frankrijk 1:20.23'
2. Nino Schurter Zwitserland + 0.02'
3. Ondrej Cink Tsjechië + 0.23'
7. Mathieu van der Poel Nederland + 1.13'
25. Milan Vader Nederland + 3.43'

Volgende week is de tweede wereldbekerwedstrijd van het seizoen in Tsjechië.

Deel dit artikel:

Reageren