Sluis ontwaakt uit coronaslaap: 'Zalig, na twee dagen ben je bezig alsof het nooit gebeurd is'

De afgelopen maanden kon je een speld horen vallen op straat in Sluis. Dat is nu wel anders, sinds de versoepelingen van de coronamaatregelen. Aan het begin van de meivakantie mochten winkels weer open zonder afspraak en kon je wat eten of drinken op een terras. Werk aan de winkel voor ondernemers. We blikken terug met twee ondernemers in Sluis.

De versoepeling van de coronamaatregelen zorgde ervoor dat je in de kledingwinkel van Niek Fossé weer binnen kunt lopen wanneer je wilt. "Op afspraak gebeurde dat ook wel, maar het is nu echt een stuk drukker", zegt hij. Ook op de regenachtige dagen vond hij het opvallend druk.

Dat merkte ook zijn collega op de Kaai, een stuk verderop, Horecaondernemer Joost van Vliet heeft met dit weer geen plekje meer vrij op het terras. "Mensen zouden er volgens mij nog gaan zitten als het sneeuwt", grapt hij. "Ze zijn eraan toe om er op uit te gaan."

Belgen hebben de weg teruggevonden

Op straat in Sluis is het op deze zonnige zondag gezellig druk. Vooral de Belgische toeristen weten Sluis altijd goed te vinden. "Het is fijn dat ze de weg terug hebben gevonden. We hebben zes winkels en de toekomst zag er niet best uit. Nu kunnen we weer vooruitkijken", zegt Du Fossé van modewinkel Groosman Mode.

boven: horecaondernemer Joost van Vliet, onder: winkelier Niek du Fossé (foto: Omroep Zeeland)

Op het terras heerst af en toe nog wat verwarring over de Nederlandse regels. "Mensen weten niet dat we pas om twaalf uur open gaan en om zes uur weer dicht moeten. En dat je maar met één huishouden aan een tafel mag zitten, wordt ook door niemand begrepen", vertelt Van Vliet van hotel-restaurant Rivers.

'Alsof het allemaal nooit gebeurd is'

Tot zover is het de beste anderhalve week van het jaar voor beide heren. "Zalig, na twee dagen voelt het weer alsof het allemaal nooit gebeurd is", zegt Van Vliet. Du Fossé: Ik hoop dat er nog meer van deze weken komen. Zo hoort Sluis te zijn."

Meer over dit onderwerp:
Sluis meivakantie corona versoepelingen
Deel dit artikel:

Reageren