Lijst moet geschiedenis geschenkwoningen levend houden

Alle nog bestaande geschenkwoningen die na de Watersnoodramp in Zeeland en Zuid-Holland zijn neergezet, staan nu op een lijst. Dat moet de geschiedenis levend houden, is het idee. Per woning is aangegeven welk land die gaf na de Watersnoodramp van 1953 en hoe de staat van de woning is.
Een Noorse geschenkwoning die na de watersnoodramp werd geplaatst.
Een Noorse geschenkwoning die na de Watersnoodramp werd geplaatst. © Omroep Zeeland
Na de ramp in 1953 kregen Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant huizen aangeboden door Oostenrijk, Frankrijk en de Scandinavische landen. Zeeland kreeg de meeste huizen: 413. Daarvan staat tachtig procent nog overeind.
In opdracht van Zeeland en Zuid-Holland heeft de stichting Dorp, Stad en Land een inventarisatie gemaakt van de houten geschenkwoningen. Alle nog bestaande geschenkwoningen zijn online te zien, onder de kaartlaag Watersnoodramp.

Verhaal van de Ramp

Gedeputeerde Anita Pijpelink vindt de geschenkwoningen een belangrijk onderdeel van onze geschiedenis. "De houten huizen maken het verhaal van de Watersnoodramp letterlijk zichtbaar. Ze laten zien hoe de wereld ons te hulp kwam na die ingrijpende gebeurtenis. Dat verhaal moeten we blijven vertellen. Daarom zijn we zuinig op dit cultureel erfgoed en willen we het ook voor volgende generaties behouden."
Geschenkwoningen Ramp
Geschenkwoningen die na de Watersnoodramp aan Zeeland werden gegeven © Omroep Zeeland
Op dit moment hebben de Zeeuwse geschenkwoningen geen beschermde status. Het is aan gemeenten en andere belanghebbenden om zorgvuldig om te gaan met dit erfgoed. Zo kunnen zij de inventarisatiegegevens gebruiken bij eventuele bescherming van deze karakteristieke woningen als beeldbepalend pand, gemeentelijk monument of beschermd dorpsgezicht.