Een heuvel van bijna dertig meter in ontpolderde Hedwige

Impressie van de Panoramaheuvel in de Hedwigepolder, met daarop de uitkijktoren
Impressie van de Panoramaheuvel in de Hedwigepolder, met daarop de uitkijktoren © Provincie Zeeland
De heuvel van bijna 30 meter (te vergelijking: een woonlaag in een huis is 3,5 meter hoog) zal bestaan uit grond die wordt afgegraven in de Hedwigepolder zelf. De polder wordt vanwege natuurherstel ontpolderd.
Door de grond te gebruiken voor de heuvel wordt de natuur minder verstoord en is er minder transport nodig, dus minder uitstoot van stoffen als CO2, zo valt te lezen in het plan. En niet alleen de grond van de polder wordt hergebruikt. Ook het hout van gekapte populieren wordt gebruikt om de uitkijktoren te bouwen.
Impressie van de uitkijktoren met en zonder radartoren in het Hedwige-Prosperproject
Impressie van de uitkijktoren met en zonder radartoren in het Hedwige-Prosperproject © Provincie Zeeland
In de uitkijktoren komen een (natuur)paviljoen, vijf natuurhuisjes en een café-restaurant met terras. Hoe dit er precies komt uit te zien is nog niet bekend. Er is ingetogen en expressieve variant. Bij de ingetogen variant zit alles in de heuvel, bij de expressieve staan de toren en alle functies op de heuvel. De laatste heeft de voorkeur van het provinciebestuur.

Radartoren

Op de panoramaheuvel komt mogelijk ook een radartoren die nodig is voor het scheepvaartverkeer op de Westerschelde. De huidige radartoren die nu nog verderop staat, is aan vervanging toe.
Er was eerder sprake van een mogelijke bouw van een soort getijdesteiger, maar de heuvel heeft de voorkeur. Ook omdat de grond van de af te graven zeedijken nu niet door vrachtwagens afgevoerd hoeft te worden.

Drie verschillende uitzichten

Verantwoordelijk provinciebestuurder Anita Pijpelink spreekt van een bijzonder project: "Vanuit de panoramaheuvel heb je drie verschillende uitzichten: op de natuur, de Antwerpse haven en op de polders, de landbouw. Het is een goede combinatie van grondgebruik en het trekt ook recreanten aan."
Het hele plan kost 4,5 miljoen euro. Daar betalen ook andere overheden aan mee en het bedrijfsleven. De komende tijd kan er nog bezwaar worden gemaakt tegen het plan.