Zie je een dikke boot? Bel de politie!

De politie opent de jacht op de patserboot. De politie vraagt watersporters om een seintje te geven als ze een duur jacht zien varen, en het onwaarschijnlijk lijkt dat de eigenaars die met eerlijk verdiend geld hebben betaald. Watersporters op het Veerse Meer krijgen morgen een bericht te lezen: "Verdachte boot gezien? Tip ons!"
Jachthaven van Wolphaartsdijk
Jachthaven van Wolphaartsdijk © Omroep Zeeland
De politie Zeeland-West-Brabant zet de actie in om bijvoorbeeld jachten en waterscooters op te sporen die met misdaadgeld zijn betaald. Het is voor zover bekend de eerste keer dat het publiek wordt gevraagd om informatie over watersporters te delen met de politie. "We doen een banneractie", zegt woordvoerder Mireille Aalders van de politie.

Onderbuikgevoel

"Watersporters krijgen geen bericht op hun telefoon, maar we plaatsen een reclame die opent als je naar een website gaat. Mensen krijgen een bericht of ze willen uitkijken naar foute boten. Hoe je dat kunt zien? Dat is vaak een onderbuikgevoel. Je hebt soms het gevoel dat iets niet klopt. Op dat moment willen wij graag dat je dat ons meldt zodat wij een onderzoek kunnen instellen."
Volgens onderzoekers bij de politie zijn boten een geliefd middel onder criminelen om geld wit te wassen. Een waterdicht systeem voor de registratie van jachten ontbreekt op dit moment. De HISWA, de ondernemersorganisatie voor de watersport, pleit al langer voor een dekkend registratiesysteem om gesjoemel en criminaliteit te voorkomen.
Met etnisch profileren heeft de actie niets te maken, vindt Aalders. "Soms kloppen dingen gewoon niet. Dat voel je dan aan je water. Of iemand een erfenis heeft gekregen, zie je inderdaad niet, maar wij doen natuurlijk nog wel onderzoek nadat een melding is gedaan."