Watersnoodmuseum verhuist deel museum naar buiten

Het Watersnoodmuseum verhuist naar buiten. Althans, een stukje van het museum. Vanaf dinsdag is er buiten het museum een fototentoonstelling te zien op grote billboards. Coronaproof dus. Het Watersnoodmuseum kreeg speciaal daarvoor geld van het Kickstart Cultuurfonds.
Een stukje Watersnoodmuseum verhuist naar buiten
De tentoonstelling gaat over de communicatie tijdens en na watersnoodrampen. Foto's (zoals de foto hieronder) worden geprojecteerd op billboards die langs een wandel- en fietspad achter het vijfde caisson in Ouwerkerk komen te staan. Na drie maanden wisselt de expositie en wordt er werk van kunstenaar Rem van den Bosch tentoongesteld. Lianne Kooiman van het museum is erg blij met de buiten tentoonstelling: "Iedereen is welkom. We halen een stukje binnen naar buiten."

Zwaar te lijden onder corona

Volgens Kooiman heeft het Watersnoodmuseum zwaar te lijden onder de maandenlange sluiting. Normaal gesproken komen er 100.000 bezoekers per jaar. Die inkomsten worden node gemist. Het museum heeft wel diverse subsidies ontvangen om de coronacrisis door te komen en probeert te roeien met de riemen die het heeft.
Zo is het museum digitaal te bezoeken en zijn er in het museum speciale cabines gemaakt zodat mensen op een veilige manier dingen kunnen bekijken, zodra er weer wat bezoekers mogen komen.
Foto van Watersnoodmuseum
Waterpolitie met zend- en ontvanginstallatie, Schelphoek 1953 © Watersnoodmuseum
Ook andere musea in Zeeland kregen geld van het Kickstart Cultuurfonds, dat speciaal is opgericht om de culturele sector te ondersteunen in de anderhalvemeter-samenleving. Onder andere het Zeeuws Museum, het Maritiem MuZEEum en het Stadhuismuseum in Zierikzee kregen subsidie.
watersnoodmuseum ouwerkerk
Rondom de caissons van het museum komt de tentoonstelling © Omroep Zeeland