Gratis ijs voor eindexamenleerlingen: 'Waar je ook gaat studeren, kom terug'

Gratis ijsjes moeten jongeren lekker maken om in Zeeland te blijven wonen en werken. Alle eindexamenleerlingen krijgen van de provincie Zeeland een tegoedbon voor een ijsje. De campagne ging vandaag van start op het schoolplein van het Asteria College en de Klimopschool in Middelburg.

Een gloednieuwe ijscofiets stond vanmiddag op het schoolplein in Middelburg klaar om de schoolverlaters te trakteren. De ijsjes zijn een manier om contact te maken met de jongeren, aldus gedeputeerde Jo-Annes de Bat. Al een aantal jaren schenkt de provincie aandacht aan eindexamenscholieren. Dit jaar gebeurt dat door middel van de ijscampagne.

Het is een succeswens voor de leerlingen die eindexamen moeten doen. 'Houd je hoofd cool', staat er op de tegoedbon die de leerlingen krijgen. Maar achter die succeswens schuilt nog een boodschap, vertelt De Bat: "Waar je ook gaat studeren, waar je ook gaat werken, denk wel aan Zeeland. Kom terug."

6.000 vacatures

Volgens de provincie heeft Zeeland de jongeren hard nodig. De Bat: "Het aantal vacatures neemt toe. Als we niets doen, komen we straks op zo'n 6.000 vacatures uit." Om die vacatures te vullen, wil de provincie de jongeren stimuleren om, na een eventuele vervolgstudie, terug te komen naar Zeeland.

De schoolverlaters worden getrakteerd op ijs (foto: Omroep Zeeland)

Wanneer de leerlingen gebruik maken van de tegoedbonnen, geven ze ook hun contactgegevens door. Daardoor kan de provincie in contact blijven met de leerlingen en ze benaderen met verschillende campagnes. Zo hopen ze jongeren terug naar Zeeland te halen.

De leerlingen op dit schoolplein verschillen van mening over de vraag of ze na hun opleiding in Zeeland willen blijven, maar over één ding zijn ze het eens: de ijsjes zijn lekker.

Deel dit artikel:

Reageren