Inwoners vinden vrachtverkeer door Kapellebrug levensgevaarlijk, provincie komt met oplossing

De provincie wil het grensdorp Kapellebrug opnieuw inrichten om het zware en vele vrachtverkeer van en naar België te verminderen. In totaal is er 5,8 miljoen euro voor gereserveerd. Nu rijden ze namelijk dwars door het dorp over de doorgaande weg: de Gentsevaart. Aan die drukke weg liggen woonhuizen, verschillende winkels en twee benzinepompen.
Grensdorp Kapellebrug gaat op de schop: verkeersveiligheid groot probleem
Inwoners van Kapellebrug zijn het meer dan beu. Het gedender van vrachtwagens door de straat, vlak langs hun voordeur, begint 's nachts rond 03.00 uur al. Volgens Gaby Nijpjes liggen sommige buurtbewoners zelfs te schudden in hun bed.
"De vrachtwagens worden steeds groter. Er komen er ook veel uit het buitenland. Soms hebben ze van die ronde silo's erop. Dat vind ik ook nog eens link. Want niemand weet wat ze erin vervoeren. En wat denk je van de stank van al die dieselmotoren?"
Gaby Nijpjes wordt gek van de herrie, stank én verkeersonveiligheid in haar dorp
Gaby Nijpjes wordt gek van de herrie, stank én verkeersonveiligheid in haar dorp © Omroep Zeeland
Mevrouw Nijpjes woont al 21 jaar aan de Gentsevaart. "Door de jaren heen heb ik het steeds drukker zien worden." Nog steeds woont ze naar haar zin. Maar het moet wel anders in het dorp. Naast geluids- en stankoverlast is ze ook niet te spreken over de verkeersveiligheid in het dorp.
"Afgelopen jaar zijn er twee mensen aangereden en één overleden. Het moet maar eens klaar zijn met dat harde rijden. Dertig kilometer per uur zou een prima snelheid zijn."
Dodelijk ongeval Kapellebrug
Man (87) overleden bij ongeval op de Gentsevaart © HV Zeeland
Een stel dat verderop woont, het echtpaar De Rijk, beaamt dat aan de verkeersveiligheid in het grensdorp een hoop valt te verbeteren. Het is volgens hen veel te druk met verkeer. En er ligt niet aan beide kanten van de drukke weg een fietspad.
"Willen wij bijvoorbeeld naar de supermarkt, dan moeten we twee keer oversteken. Levensgevaarlijk. Ook met kinderen. Dat fietspad is namelijk niet helemaal doorgetrokken tot aan de winkel. Er loopt wel een voetpad, dus dan zou je te voet verder moeten."
Het is levensgevaarlijk om hier over te steken met je (klein)kinderen volgens mevrouw de Rijk
Het is levensgevaarlijk om de Gentsevaart over te steken met je (klein)kinderen volgens mevrouw de Rijk © Omroep Zeeland
Er liggen plannen van de provincie om het dorp aan te pakken. Het is de bedoeling dat eind dit jaar wordt begonnen aan de herinrichting van Kapellebrug. Er komen een rotonde en drie verhoogde obstakels in de middenberm bij om de snelheid uit het vele verkeer te halen. Ook moet het verkeer op die manier verminderen. Daarnaast worden er meer fietspaden aangelegd.
Verder zal de weg worden opgebroken om de riolering te kunnen vernieuwen. In totaal stelt de provincie een budget beschikbaar van 5,6 miljoen euro. De gemeente Hulst legt nog eens 200.000 euro bij voor de nieuwe riolering. Eind 2022 moet alles zijn afgerond.