Grote brand verwoest fruitschuren Kapelle

Twee fruitschuren aan de Vierwegen bij Kapelle zijn vannacht verwoest door brand. De brandweer heeft kunnen voorkomen dat het vuur oversloeg naar twee woonhuizen. Volgens de Veiligheidsregio Zeeland is er geen gevaar voor de directe omgeving.
Grote brand verwoest fruitschuren Kapelle
De zeventien arbeidsmigranten die hun slaapverblijf hadden in de loodsen, worden door de gemeente elders ondergebracht. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt bij de brand.
De brand ontstond kort na één uur vannacht. De brandweer is uren bezig geweest met blussen. Brandweerploegen uit Goes, Kruiningen, Middelburg, 's-Gravenpolder, Kapelle en Kruiningen zijn ingezet. Rond kwart over vier werd het sein brand meester gegeven. De brandweer is nog de hele ochtend bezig geweest met nablussen. Met machines werden de resten uit elkaar gehaald om te kijken of er ergens nog brandhaarden zijn. Pas rond het middaguur waren alle brandhaarden uit.
Grote brand bij fruitbedrijf Kapelle
Grote brand bij fruitbedrijf Kapelle. © HV Zeeland
In de schuren stonden fruitkisten. Een dieseltank is volgens de brandweer bezweken in de vlammen. "De fruitkisten zijn van hout", zegt Jeroen Brussé van de veiligheidsregio. "Dat brandt natuurlijk fors. Onze tactiek was om de woonhuizen en de stapel fruitkisten die buiten stonden te beschermen. Dat is gelukt." Het terrein waar de brand woedde is naar schatting tweeduizend vierkante meter groot.
De brand is een flinke strop voor het bedrijf. In de schuren stonden niet alleen appelkratten, maar ook de machines voor de fruitpluk. Die machines zijn komend seizoen nodig om de oogst binnen te halen.
Verslaggever Marius beschrijft schade brand Kapelle
Direct naast het bedrijf staat een hoogspanningsmast, en het leek erop dat de vlammen de kabels zou aantasten, maar dat is uiteindelijk niet gebeurd. "We zagen de vlammen tot aan de leiding komen", zegt Brussé. "Uit voorzorg zijn we met netbeheerder gaan praten, intussen hebben wij ingezet op het temperen van de brand, waardoor de kabel niet is gebroken. We hadden een omleiding van de stroom voorbereid, maar dat was gelukkig niet nodig."
Vanwege de vele brandweerslangen is de Vierwegen nog tot het einde van de middag afgesloten tussen 's-Gravenpolder en het carpoolterrein direct naast de A58.
Brand fruitbedrijf Kapelle
Brand fruitbedrijf Kapelle © Omroep Zeeland