Statendebat over compensatie: 'Half ei' versus lof

Statendebat over compensatie: 'Half ei' versus lof
Statendebat over compensatie: 'Half ei' versus lof © Omroep Zeeland
De vergadering van Provinciale Staten in Studio A58
De vergadering van Provinciale Staten in Studio A58 © Omroep Zeeland
Het pakket is onder hoge druk tot stand gekomen, omdat adviseur Wientjes steeds stelde dat Zeeland de compensatie voor de zomer geregeld moest hebben. Volgens Wientjes zal de aandacht in Den Haag voor Zeeland en het dossier marinierskazerne na de zomer verslappen vanwege de aankomende Tweede Kamerverkiezingen.
<h2>Wat zit er in het pakket?</h2><p>Tot het pakket behoren een zwaarbeveiligde EBI-gevangenis met een bijbehorende rechtbank en een kennisinstituut voor onder meer criminele ondermijning. Daarnaast komt er ook een kennisinstituut voor water, voedsel en energie, snellere treinen tussen Zeeland en de Randstad, een huisartsenopleiding en geld voor omscholing van langdurig werklozen. Volgens adviseur Wientjes, die de afgelopen maanden onderhandelde met Zeeland en het kabinet, heeft dit pakket uiteindelijk een waarde van 650 miljoen euro en levert het 1000 banen op.</p>
Een aantal partijen in Provinciale Staten zei donderdagavond tijdens het debat dat ze zich onder druk gezet voelde door het tempo waarin het compensatiepakket tot stand is gekomen. "De handtekeningen van de onderhandelaars staan er al onder, nog voordat wij hier in provinciale Staten een debat konden voeren over de inhoud", stelde Martin Bos van de fractie van Forum voor Democratie.

Half ei

Ook storen met name oppositiepartijen zich aan de vele onzekerheden in het compensatiepakket. Zo heeft het Rijk toegezegd mee te willen werken aan een grote 380KV-kabel vanaf de windmolenparken op zee naar Zeeuws-Vlaanderen, waar Yara en Dow zitten te springen om groene energie. Ook staat het Rijk in principe positief tegenover een waterstoffabriek voor Zeeland, maar keiharde garanties ontbreken. Oppositiepartij D66 sprak dan ook van een 'half ei' als het gaat om het compensatiepakket.
Oppositie vergelijkt het compensatiepakket voor de marinierskazerne met een 'half eii'
Maar volgens de gedeputeerden Dick van der Velde (VVD) en Jo-Annes de Bat (CDA) die de afgelopen maanden namens de provincie Zeeland hebben onderhandeld, ligt er nu een dijk van een compensatiepakket. "Het overtreft eigenlijk het economische effect van een marinierskazerne met 2000 man", betoogde Van der Velde. Volgens De Bat zijn andere provincies 'stikjaloers' op Zeeland dat het Rijk 650 miljoen euro voor de provincie Zeeland uittrekt:
'Andere provincies zijn stikjaloers op Zeeland'
De coalitiepartijen staken de loftrompet uit over het bereikte compensatiepakket. Wel gaf fractievoorzitter Corina van der Vliet van de PvdA toe, dat ook haar fractie moest wennen aan de komst van een zwaarbewaakte EBI-gevangenis. Veel Zeeuwen hebben aangegeven zo'n gevangenis geen stimulans te vinden voor het imago van Zeeland. Nu de mariniers aangegeven hebben Zeeland niet te zien zitten, zouden alleen misdadigers overblijven voor Zeeland.

Deceptie

Fractievoorzitter Joan van Burg van de SGP gaf aan dat Zeeland zijn zegeningen moet tellen. Een gang naar de rechter, om de overheid aan zijn contract te houden en de komst van de kazerne alsnog af te dwingen, was volgens Van Burg op een totale deceptie uitgelopen:
SGP: 'Het is dit, of jarenlange procedures'
Vanwege de coronaregels vergaderde Provinciale Staten niet in de Statenzaal omdat daar niet voldoende afstand kon worden gehouden. Om toch iedereen een plek te kunnen geven werd de vergadering gehouden in Studio A58.