Bianca verhuurt haar ezels voor cursussen: 'Het zijn unieke dieren die mensen willen laten lachen'

Bianca verhuurt haar ezels voor cursussen: 'Het zijn unieke dieren die mensen willen laten lachen'
Bianca verhuurt haar ezels voor cursussen: 'Het zijn unieke dieren die mensen willen laten lachen' © Omroep Zeeland
Bianca verhuurt haar ezels voor cursussen
Bianca Plune van het Ezelhuis in Kamperland is nu elf jaar bezig met haar ezels en heeft ze steeds beter leren kennen. Ze is er zelfs een beter mens van geworden, zegt ze zelf. "Je kunt ezels niet dwingen. Hoe harder je aan ze trekt, hoe meer weerstand ze bieden. Dus je moet ze even de tijd geven en loslaten. Dan komt het vanzelf goed. Die les heb ik voor mijn eigen leven geleerd van de ezels."

Leren loslaten

Juist die eigenschap van de ezels is geschikt voor de leiderschapstrainingen. "Ik geef ze zelf niet, dus ik weet niet precies hoe het in zijn werk zal gaan", zegt Bianca. "Maar wat ik wel weet is dat leiders, chefs bij een bedrijf bijvoorbeeld, veel van ze kunnen leren. Als ze hun medewerkers onder te grote druk zetten, worden ze ook dwars. Ook zij moeten leren loslaten."
Plune zit zelf middenin het proces van loslaten en is daarom op zoek naar nieuwe vrijwilligers. "Ik doe dit werk nu elf jaar met veel toewijding maar ik maak me toch zorgen om het lot van mijn ezels als ik weg zou vallen. Ze hebben intensieve zorg nodig, en dat wil ik ook wel eens uit handen kunnen geven."

Blij en rustig

Plune heeft contact gezocht met mensen uit de zorg. "Die zouden prima bij ons aan de slag kunnen als vrijwilliger. Als ze bijvoorbeeld met kinderen werken, kunnen ze die meenemen naar het Ezelhuis. Het is geweldig om te zien wat er dan gebeurt. Ezels maken je blij en rustig, het zijn geweldige dieren."