Verdachte ontkent moord op Ichelle, maar zegt wel een deel van het lichaam in het kanaal te hebben gedumpt

De 45-jarige vrouw uit Aardenburg die verdacht wordt van de moord op Ichelle blijft langer vastzitten. Dat besloot de rechtbank vandaag tijdens de eerste zitting in de zaak. De verdachte ontkent Ichelle te hebben gedood, maar zegt wel dat ze onder dwang bepaalde handelingen heeft uitgevoerd. Zo heeft ze verklaard een deel van het lichaam in het kanaal te hebben gedumpt. Volgens de officier van justitie had Ichelle een verhouding met de partner van de verdachte.

Kaarsjes bij de winkel van Ichelle van de Velde in Oostburg, archieffoto. (foto: Omroep Zeeland)

De advocaat van de verdachte vroeg de rechtbank om de voorlopige hechtenis van zijn cliënt op te heffen. Volgens hem is moord een ernstige verdenking en is het huidige dossier onvoldoende om ervan uit te gaan dat de verdachte Ichelle om het leven heeft gebracht. Volgens de advocaat is de vrouw klein en tenger en kampt ze met fysieke problemen die het onwaarschijnlijk maken dat zij Ichelle om het leven bracht en haar lichaam heeft vervoerd. De verdachte heeft een moeilijk verleden gehad waarbij onder meer sprake was van huiselijk geweld. Zij zou eerder slachtoffer zijn, dan dader, volgens de advocaat.

De officier van justitie vond dat er wel voldoende ernstige bezwaren zijn om de verdachte in de cel te houden. Zo zou er een motief zijn voor de moord volgens het OM, omdat Ichelle een verhouding had met de partner van de verdachte.

Na beraad besloot de rechtbank niet in te gaan op het verzoek van de advocaat en de verdachte in voorlopige hechtenis te houden. Al is het dossier nog niet compleet, er zijn genoeg aanwijzingen die leiden naar de verdachte, vindt de rechtbank.

Gereedschap, lijklucht en veel bloed

Zo zou zij gereedschap hebben aangeschaft om het lichaam in stukken te zagen, hing er in de winkel een lijklucht en werd er veel bloed gevonden. Ook is er bloed van Ichelle gevonden op de laars van de verdachte. De dochter van de verdachte heeft bovendien verklaard dat ze niet meer in de winkel van haar moeder mocht komen in de week nadat Ichelle verdween. Ze kon daardoor niet bij haar fiets komen die nog in de winkel stond en moest daarom met de bus naar school.

De verdachte heeft Ichelle waarschijnlijk als laatste heeft gezien. Ze zou berichten hebben verstuurd met de telefoon van Ichelle waarin stond: "Ik wil met rust gelaten worden. Het gaat goed met me." Hoewel de advocaat zegt dat de verdachte Ichelle niet heeft vermoord, ontkent zijn cliënt niet bepaalde handelingen te hebben gepleegd, zoals het dumpen van haar lichaam in het kanaal. De verdachte zegt dat ze in opdracht heeft gehandeld.

De verdachte van de moord op Ichelle heeft de afgelopen tijd geen verklaring meer afgelegd. Volgens het OM zijn er verschillende pogingen gedaan, maar zou ze er momenteel psychisch en fysiek niet toe in staat zijn. De vrouw heeft wel gezegd op een later moment nog een verklaring af te willen leggen. Het OM bepaalt nog of de verdachte psychisch onderzocht moet worden.

Nog veel vragen

Tijdens de zitting bleek al snel dat de familie nog met veel vragen blijft zitten over de moord op Ichelle. Zo is nog niet duidelijk wanneer, waar en hoe Ichelle vermoord is. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) moet nog sectie doen op het lichaam van Ichelle. Ook schoensporen en digitale gegevensdragers moeten worden onderzocht. Daarnaast worden er nog voorwerpen gezocht die verband kunnen hebben met de moord.

Op donderdag 19 augustus is er opnieuw een voorbereidende zitting. De rechtbank denkt voor de inhoudelijke behandeling twee dagen nodig te hebben.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Ichelle van de Velde
Deel dit artikel:

Reageren