Milieudefensie heeft nu Yara, Dow en Zeeland Refinery in het vizier

Na de overwinning op Shell ziet Milieudefensie kansen om ook drie Zeeuwse bedrijven, desnoods via de rechter, te dwingen om minder CO2 uit te stoten. Het gaat om Yara in Sluiskil, Zeeland Refinery in Vlissingen en Dow Benelux in Terneuzen.
Dow Benelux
Dow. © Omroep Zeeland
"De overwinning op Shell verdient natuurlijk navolging.", zegt Donald Pols, directeur van Milieudefensie. De rechtbank in Den Haag droeg Shell deze week op om de CO2-uitstoot snel terug te brengen en zich aan de klimaatafspraken te houden. Milieudefensie had de rechtszaak aangespannen.

Top twaalf

De drie Zeeuwse bedrijven staan op de lijst van de twaalf bedrijven in het land die de meeste CO2 uitstoten. Pols: "We zijn ons aan het oriënteren welke bedrijven we kunnen benaderen met het verzoek om ook duidelijke doelstellingen te formuleren om hun bijdrage aan gevaarlijke klimaatverandering te stoppen. Het is veel te lang zo geweest dat de verantwoordelijkheid voor het terugdringen van klimaatverandering is afgewenteld op kleinere bedrijven en huishoudens."
Milieudefensie stapt niet meteen naar de rechter, maar wil eerst in gesprek. "De gang naar de rechter heeft niet onze voorkeur. Al is het alleen maar omdat het veel te lang duurt.. De zaak Shell heeft ons vijf jaar aan voorbereiding gekost. Die tijd hebben we niet, het klimaat wacht niet. We hebben veel liever dat een bedrijf uit vrije wil in actie komt. Maar een gang naar de rechter is zeker een optie."
ITEM Milieudefensie richt pijlen nu op andere grote bedrijven