Druk met haringvissers op Brouwersdam: 'Er vallen nog net geen klappen'

Wie over de Brouwersdam rijdt ziet ze momenteel in groten getale: sportvissers. Ze hebben het gemunt op de haringen die in het voorjaar via de doorlaat het Grevelingenmeer in zwemmen om daar te paren.
Haring vissen Brouwersdam
Sportvissers vangen soms tientallen haringen op de Brouwersdam © Omroep Zeeland
"Ik sta hier heel vaak", zegt visser Melvin Hoppers. "Dit is zeker de tiende keer in twee weken tijd." Hij tikt de haringen aan de lopende band uit het water en heeft inmiddels een bak vol. "Als ze groter zijn dan twintig centimeter mag je ze meenemen", legt hij uit.
De parkeerplaats bij de doorlaat staat vol met campers en ander autoblik. Terneuzenaar Wim van der Hooft zit achter zijn wagen haringen schoon te maken. Het zijn er tientallen. "Daar maak ik rolmops van, daar maak ik zure haring van en als ze wat vetter zijn dan maak ik mijn eigen Hollandse Nieuwe", vertelt Van der Hooft.

Verhitte gemoederen

Deze avond hebben de vissers nog enige manoeuvreerruimte, maar soms is het zo druk dat ze letterlijk schouder aan schouder staan. De gemoederen raken dan al snel verhit. "Zeker als mensen dingen doen die gewoon niet kunnen", vertelt iemand. "Dus vissen zonder Vispas, of dat ondermaatse vis wordt meegenomen. Dan staan ze hier met de voorhoofden tegen elkaar en vallen er nog net geen klappen."
Haring vissen Brouwersdam
Haringen die groter zijn dan 20 cm mag je meenemen © Omroep Zeeland
Er zijn ook andere vissers actief bij de doorlaat, maar dan niet op de wal maar in het water. Uit de kluiten gewassen zeehonden zwemmen rond, wachtend op een buitenkansje. "Ik heb er hier wel eens veertien geteld", zegt Rob van de Sluis, een vissende vakantieganger. Hij onthaakt een ondermaatse haring en gooit die terug. Een grijze zeehond doet er zijn voordeel mee. "Daarom zitten ze hier. Dit is een gedekte tafel voor ze."
Het seizoen duurt nog zeker een maand. De Brouwersdam is de enige plek in Zeeland waar op haring mag worden gevist.