34 Zeeuwen kregen verkeerde testuitslag. Kloppen de coronacijfers nu nog wel?

34 Zeeuwen kregen vorige week te horen dat ze corona hadden, terwijl dat niet het geval was. Vooral vervelend voor de betrokkenen, maar het heeft ook invloed op de besmettingscijfers in Zeeland. Ziekenhuis Adrz zei gisteren: "Het aantal nieuwe besmettingen is hierdoor lager dan eerder vermeld." Hoe wordt dat in de registratie opgelost?
Coronatest
Van ongeveer 250 coronatesten werd de uitslag verkeerd doorgegeven. © ANP
Een woordvoerder van het RIVM, het instituut dat alle positieve testuitslagen verzamelt en bij elkaar optelt, laat weten dat de correctie met terugwerkende kracht wordt uitgevoerd. Oftewel: de foutieve gegevens die vorige week donderdag t/m zondag zijn ingevoerd, worden op die dagen aangepast.
De 34 valse besmettingen, worden dus bijvoorbeeld niet van de gemelde besmettingen van vandaag afgetrokken. Zodra de GGD de foutieve gegevens doorgegeven heeft, zal dit aangepast worden in de registratie van het RIVM.
Wat ging er mis?
Door een aanpassing van het laboratoriumsysteem in Goes werden de testwaardes van ongeveer 250 mensen verkeerd doorgegeven aan het landelijke systeem. Het ging om mensen die tussen donderdag 27 mei en zondag 30 mei een coronasneltest of antigeentest hadden laten afnemen in Goes of Bergen op Zoom.
Die mensen kwamen voornamelijk uit Brabant, 34 Zeeuwen kregen een foutieve testuitslag. De uitslagen van deze testen werden beoordeeld in het laboratorium voor medische microbiologie van Adrz in Goes. Gisteren werd de fout ontdekt. Mensen die een foutieve uitslag hebben ontvangen, zijn gebeld door de GGD.
Het is niet de eerste keer dat de gemelde cijfers een vertekenend beeld geven. Zo kampte de GGD begin mei met een storing, waardoor positieve tests met vertraging bij het RIVM binnenkwamen.
Daarnaast komt het voor dat op het moment dat het RIVM de balans opmaakt - dat gebeurt iedere dag over het afgelopen etmaal - dat nog niet alle besmettingen zijn doorgegeven door de GGD'en. "Ontbrekende meldingen worden dan later alsnog doorgegeven", zegt het RIVM daarover.

Kijk naar het voortschrijdend gemiddelde

Het RIVM raadt dan ook aan vooral naar het voortschrijdende gemiddelde te kijken. "Die filtert dit soort fluctuaties eruit en geeft daarom vaak een beter beeld." Vandaar dat Omroep Zeeland, bij het melden van de dagcijfers, meestal ook een zevendagengrafiek toevoegt.
In die grafiek zie je per dag de optelsom van de laatste zeven dagen. Daardoor vervallen incidentele pieken en dalen. In dit geval zullen we - zodra de GGD de foutieve cijfers doorgegeven heeft aan het RIVM - die eruit halen, zodat de grafiek weer klopt.