Het is weer zover: kans op zeevonk vanavond!

De tijd die je wist - en waar je op hoopte - dat zou komen: zeevonk-alert! Afgelopen nacht werden vooral langs de Zuid-Hollandse kust al prachtige plaatjes geschoten, maar ook in Zeeland is het blauwoplichtende fenomeen al gezien. Vannacht is de kans om zeevonk te spotten nóg groter, denkt onze weervrouw Laura van der Blij.

Zeevonk bij Zierikzee (foto van vorig jaar) (foto: Elize IJzenbrandt)

"Doordat het vandaag zo warm is, groeit de zeevonk en en wordt het dus nóg feller vannacht." De omstandigheden vandaag zijn optimaal: weinig wind, veel zon, hoge temperaturen. Van der Blij: "Zelfs als je niet wil wachten tot het helemaal donker is, zou je het aan het einde van de avond mogelijk ook al kunnen zien."

Wat is zeevonk ook alweer?

Zeevonk is een alg van 0,5 tot 1 millimeter groot. Het is een eencellig organisme dat de zee een blauwe gloed geeft. Als zeevonk beweegt, komt er door een chemische reactie licht vrij. Na afloop van de voorjaarsbloei, meestal rond mei en juni, komt zeevonk naar de oppervlakte.

Zeevonk licht pas op als er beweging is. "Bijvoorbeeld door een golf of als je met je voeten door het water loopt", zegt Van der Blij. "Helemaal magisch is het als je erin gaat zwemmen. Dat heb ik ook een paar keer gedaan, heel erg gaaf."

Ze denkt dat het ook morgenavond nog wel te zien zal zijn. "Daarna is de kans wel echt een stuk kleiner. Dan draait de wind en drijft de zeevonk weer ergens anders naartoe."

Maak je vanavond een mooie foto of filmpje van zeevonk? We houden ons aanbevolen! Je kan het doorsturen via WhatsApp naar 06 53 28 98 68, via dit formulier of ons taggen op Instagram.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
zeevonk blauw licht alg
Deel dit artikel:

Reageren