Het Zwarte Verleden: driehonderd gevangenen op één schip

In samenwerking met het Zeeuws Archief maakte Omroep Zeeland een 6-delige televisieserie; Het Zwarte Verleden van Zeeland. In aflevering twee reconstrueert Ad Tramper, archivaris bij het Zeeuws Archief, de voorbereidingen die nodig waren om alles aan boord van een slavenschip te laten reilen en zeilen.

Vermelding van een ketting en boeien in de scheepsinventaris van het schip de Eenigheid, 1761 (foto: Zeeuws Archief)

De Middelburgse Commercie Compagnie (MCC) legde zich in de 18e eeuw toe op de trans-Atlantische handel in tot slaaf gemaakte Afrikanen. De kapiteins van de MCC kochten mensen aan de kust van West-Afrika. Daarvoor brachten ze soms wel vijf maanden door aan de kust. De overtocht over de oceaan duurde nog eens zo'n twee maanden. Al die tijd zaten de slaaf gemaakten gevangen aan boord.

Boeien en timmerhout

Voor het gevangenhouden van de tot slaaf gemaakten lieten de kapiteins van de MCC hen ketenen. Dat is te zien aan de vermelding in de scheepsinventaris van hand- en voetboeien, spijkers om de boeien te sluiten en een ketting om de boeien vast te leggen.

Elk slavenschip van de MCC had een bouwpakket op maat aan boord. Dit werd bij aankomst aan de kust van West-Afrika gebruikt om secreten of toiletten voor de slaafgemaakten te bouwen. Ook werden van het timmerhout 'beddingen' gemaakt. Met deze zogenaamde beddingen, een soort stellingen, werd het aantal ligplaatsen op het tussendek uitgebreid.

Middenstanders in Middelburg verdienden aan de equipage van de schepen van de MCC. Denk aan de levering van touwen, ankers, zeilen, vlaggen en kompassen, proviand zoals vlees en brood en vaten voor drinkwater.

De MCC was goed voor de werkgelegenheid in Middelburg; denk aan de timmerlieden op de werf en de arbeiders op de touwslagerijen, maar ook aan de sjouwers die de lading voor de heenreis vastsjorden en de slepers die elk schip naar de Westerschelde sleepten.

Aflevering 2 van Het Zwarte Verleden van Zeeland is vandaag te zien op TV (foto: Omroep Zeeland)

Meer weten over de MCC? Kijk vanavond naar aflevering 2 van Het Zwarte Verleden van Zeeland, vanaf 17.13 uur elk uur op tv bij Omroep Zeeland. Of bezoek het onderzoeksdossier over slavenhandel op de website van het Zeeuws Archief: Trans-Atlantische slavenhandel Zeeuws Archief.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Zeeland Slavenhandel Zwart Verleden
Deel dit artikel:

Reageren