Oesterrif bij Brouwersdam is voorlopig beschermd gebied: 'Enige plek van deze omvang in de Noordzee'

Na jaren lobbyen door natuurorganisaties is het oesterrif in de Voordelta bij de Brouwersdam, ongeveer honderd meter uit de kust, voorlopig beschermd gebied. De overheid kwalificeert het als onderzoeksgebied, met als gevolg dat je er niet meer mag vissen.
Oesterrif Voordelta
Oesterrif Voordelta. © Omroep Zeeland
"Sinds de ontdekking een jaar of vijf terug zeggen we: bescherm dit", zegt Karel van den Wijngaard van ARK Natuurontwikkeling. "Het is de enige plek van deze omvang die tot nu toe bekend is in de Noordzee. Het oesterrif is heel waardevol en laten we dat zo houden."

Zeeanemonen en krabben

"Een oesterrif bestaat uit oesters en mosselen die met hun schelpen een ondergrond vormen voor ander leven", legt Van den Wijngaard uit. Op het rif bij de Brouwersdam leven onder meer zeeanemonen, krabben en vissen. "Het werkt net als bij een koraalrif; er is allerlei leven op en omheen."

Luwe plek in binnenbocht

Het rif is niet toevallig in de Zeeuwse Voordelta ontstaan. "Het is een luwe plek die een beetje in een binnenbocht ligt. Daardoor kunnen de larfjes van die oesters en mosselen een plekje vinden om zich te hechten om vervolgens uit te groeien tot schelp."

Niet meer vissen

Van den Wijngaard is tevreden dat het oesterrif inmiddels is bestempeld als onderzoeksgebied. Op die manier moet achterhaald worden wat de waarde is van het rif voor de omgeving. "Dat is de manier die de overheid heeft gekozen om het rif te beschermen. Dat hebben wij als ARK ook al gedeeltelijk hebben gedaan. Maar het is waardevol om daar meer over te weten te komen. Wij zijn in elk geval blij dat er nu niet meer gevist mag worden."

Verbaasd dat het nodig is

Eigenlijk is Van den Wijngaard verbaasd dat overheidsingrijpen nodig is. "Dit rif ligt al in een natuurgebied. Sterker nog, binnen dat gebied is een bodembeschermingsgebied aangewezen. Dus je kan je afvragen waarom deze extra maatregel nodig is."