Bijna miljoen euro aan schade door vogels, rotgans is de grootste boosdoener

In Zeeland is afgelopen jaar 998.914 euro aan schadevergoeding aan boeren uitgekeerd vanwege schade die is aangericht door beschermde diersoorten. Dat is meer dan voorgaande jaren, maar minder dan in 2012. Toen bedroeg de schade zo'n 1,5 miljoen euro. De rotgans was in onze provincie veruit de grootste hooligan van het dierenrijk.
Rotganzen
Rotganzen veroorzaakten vorig jaar van alle dieren de meeste schade in Zeeland. © ANP
Landelijk werd voor 31,6 miljoen euro aan tegemoetkomingen uitbetaald. Dat is zes miljoen meer dan een jaar eerder. Ruim negentig procent van dat bedrag bestaat uit schade veroorzaakt door ganzen aan graslanden.

Meeste schade door ganzen

Ook in Zeeland werd de meeste schade door ganzen veroorzaakt. In onze provincie veroorzaakte de rotgans 319.929 euro aan schade. De grauwe gans (227.253 euro), de brandgans 217.222 en de kolgans (117.837) volgen op de voet. De mees maakt de Zeeuwse top 5 compleet met een veroorzaakte schade ter waarde van 84.399 euro.
Top-5 schade veroozakende dieren in Zeeland in 2020
Top-5 schade veroozakende dieren in Zeeland in 2020 © BIJ12
Landelijk is juist de grauwe gans, met een schade van 16.440.112 euro, de grootste boosdoener. Dassen en wilde zwijnen zijn de enige niet-vogels in de landelijke top 10. In Zeeland komen die niet voor.
Waar landelijk vooral grasland, peren en wintergraan de grootste slachtoffers zijn, moeten in Zeeland vooral wintergraan (383.400 euro schade), grasland (322.822 euro) en graszaad (149.010 euro) het ontgelden.

Cijfers afkomstig van BIJ12

Boeren kunnen bij de provincie terecht voor een tegemoetkoming in de schade die door dieren is veroorzaakt. BIJ12, de landelijke uitvoeringsorganisatie op het gebied van onder andere faunazaken, handelt deze aanvragen namens de provincies af. Daar komen de cijfers dan ook vandaan.
Top-5 beschadigde gewassen in Zeeland in 2020
Top-5 beschadigde gewassen in Zeeland in 2020 © BIJ12
Voor een tegemoetkoming in faunaschade gelden wel voorwaarden. Zo moeten agrariërs aantonen dat ze zelf genoeg gedaan hebben om schade te voorkomen.

Vervangend voer

Vooral in het voorjaar eten ganzen van het verse gras dat net begint te groeien. Veehouders moeten dan vervangend voer voor hun vee bijkopen. Met de tegemoetkoming van de provincie worden ze in deze kosten gecompenseerd.
In de water- en grasrijke provincies Friesland en Noord-Holland is de schade het grootst, ook omdat dit de laatste stop voor ganzen is voordat zij de overtocht maken naar de broedgebieden. BIJ12 maakte een infographic om de schade per provincie inzichtelijk te maken.