Goes gaat strijd aan tegen zwerfafval met kunstgras en bloemen: 'Het ziet er gezellig uit!'

Op vier plaatsen in Goes zijn kunstgrasmatten met bloemen rond de vuilcontainers geplaatst. De gemeente hoopt zo dat omwonenden niet meer hun afval naast de bak zetten als deze vol is of een storing heeft. "Ik word ontzettend vrolijk van de nieuwe matten", vertelt een omwonende die net haar afval komt brengen. "Het ziet er gezellig uit met die kleurtjes en het staat erg opgeruimd."

De Beestenmarkt, de Vlasmarkt, winkelcentrum De Bussel en De Spinne hebben nu vuilcontainers met de bloemige grasmatten.

Opgeruimd staat netjes

Bij De Spinne worden de fleurige matten in ieder geval met enthousiasme ontvangen. Het ziet er gezellig en vrolijk uit vertellen gebruikers van de ondergrondse afvalcontainers. Maar als de bak vol is moet je ergens heen met je zak. "Ik ben een keer van huis uit met een zak hier naartoe gereden. Toen ik zag dat hij vol zat, had ik geen zin om hem mee terug te nemen", vertelt een omwonende. "Ik heb hem er toen ook maar bij gezet. Ja, sorry."

Proef

En juist dat hoopt de gemeente nu tegen te gaan door de komst van de vrolijke matten. Op verschillende plekken in Nederland zijn er al proeven geweest met soortgelijke kunstgrasmatten. In Rotterdam bleek na drie maanden dat de hoeveelheid afval rond de vuilcontainers met 85 procent was afgenomen.

Bij De Spinne zijn omwonenden benieuwd of het gaat werken. "Ik denk wel dat het mensen afschrikt", zegt dezelfde man die toegaf zijn zak wel eens naast de bak te hebben gezet. "Dit ziet er gezellig uit. Ik durf hem er niet meer naast te zetten. Het ziet er echt wel heel netjes uit."

Op tijd legen

Een vrouw uit de buurt die haar boodschappen altijd op de fiets doet en dan meteen met haar afval langs de vuilcontainers rijdt, wordt ook blij van de matten. Maar het succes ervan valt of staat met het op tijd legen van de bakken door de gemeente, zegt ze. "Het is heel onpraktisch als je onderweg bent om boodschappen te doen en je eerst terug naar huis moet om de zak terug te brengen omdat de container weer vol zit."

Meer over dit onderwerp:
goes afval dumpen fleurige matten
Deel dit artikel:

Reageren