Rookvrij strand Renesse ietsjes uitgebreid

Renesse heeft ook dit jaar weer een zogenoemd rookvrij strand, bedoeld om de hardnekkige en vervuilende sigarettenpeuken tussen het zand tegen te gaan. De rookvrije - of beter gezegd peukvrije - zone is met 150 meter uitgebreid en nu 650 meter lang. Het rookvrije stuk ligt tussen de strandopgang Scholderlaan en strandpaviljoen Haven van Renesse.
Rookvrij strand
Ludieke acties vorig jaar op het rookvrije strand © Omroep Zeeland
Vorig jaar was het rookvrije strand een succes en de initiatiefnemers hopen dat de actie ook dit jaar aanslaat. Speciale borden moeten de bezoekers er op attent maken dat sigaretten niet gewenst zijn. En dat is niet om het roken tegen te gaan, maar om het strand schoon te houden. De schadelijke peuken zijn nauwelijks op te ruimen en komen in het milieu terecht, waar ze ook door dieren worden opgegeten.
Rookvrij strand
Sigarettenpeuken; vaak de grootste vervuilers op het strand © Omroep Zeeland
Evenals vorig jaar zullen er ook dit jaar enkele acties worden gehouden waarbij vrijwilligers van Natuur- en Milieu Educatie uitleg aan de strandbezoekers geven. Omdat het niet om een rechtsgeldig rookverbod gaat, is er ook geen handhaving. Het rookvrije strand in Renesse is, voor zover bekend, het enige in Zeeland. Het gemeentebestuur van Schouwen-Duiveland gaf vorig jaar al aan dat het bij deze enige strook blijft.