Verkeerschaos op Zeeuwse wegen

Het verkeer in Zeeland heeft de hele dag last gehad van vertraging. Automobilisten die over de A58 richting Roosendaal en Rotterdam reden, belandden in de file. Op dat stuk van de A58 werd aan de weg gewerkt. Ook op andere wegen stond het vast, vanwege ongelukken of omdat mensen een andere route zochten.
File op de A58 (archief)
File op de A58 (archief) © HV Zeeland
Door de omleidingen was het ook druk op de Oesterdam. Vanaf 15.30 uur stond er richting Tholen drie kilometer file. Tijdens de avondspits nam de verkeersellende nog wat toe door een pechgeval op de Zeelandbrug. Dat zorgde voor een half uur vertraging. Ook op de Deltaweg was het druk, net als op de N59 van Zierikzee richting Hellegatsplein. Op Tholen ging de N286 dicht na een ongeluk.
"Vooral het verkeer op de A58 heeft vertraging door de wegafsluiting", zei Bianca Damink van de ANWB rond het middaguur. "Daar sta je vast van Vlissingen naar Bergen op Zoom, vanaf Rilland tot aan knooppunt Markiezaat. Als je op de A58 rijdt, kan je beter omrijden via de Oesterdam (N659)", raadt ze aan. "Vanaf de A4 kan je eraf bij Hoogerheide. Op dit moment staat het redelijk vast."
ANWB-voorlichter over de files op de A58
Amy de Blaeij, die vanochtend onderweg was, wenste dat ze dat ook omgereden was. Ze stond vanochtend een tijdlang in de file. "Normaal geeft mijn navigatie altijd aan als er file is. Als ik dit had geweten, was ik bij Rilland wel afgeslagen", zegt ze. Doordat de file steeds net minder dan twee kilometer lang is, verschijnt-ie niet in de officiële ANWB-meldingen. De ANWB zegt tegen Omroep Zeeland dat ze kijken wat ze ermee moeten.

File deels veroorzaakt door vrachtverkeer

"Een deel van de oorzaak is dat de omleiding gemist wordt", zegt Damink. Vanochtend zei Rijkswaterstaat ook al dat de file veroorzaakt door vrachtverkeer dat de afsluiting negeert en toch doorrijdt. Het weghalen van die voertuigen kost een hoop tijd en houdt het verkeer op, zei Rijkswaterstaat.
De ANWB verwacht dat mensen de hele dag rekening moeten houden met vertraging. "Dit speelt nu al de hele dag, sinds vanochtend vroeg." De werkzaamheden bij Hoogerheide duren nog tot komende nacht 5.00 uur.