Zeeuwse industrie vraagt informateur om steun bij terugdringen CO2

De Zeeuwse industrie, North Sea Port en de provincie vragen het nieuwe kabinet om geld, zodat de drie grootste industriële vervuilers in Zeeland sneller hun uitstoot kunnen terugdringen. Het geld willen de bedrijven onder meer investeren in de opslag van CO2 onder de grond en de bouw van een waterstoffabriek.
Door Jan Daniels, Vlissingen Deuitkijktoren van het Arsenaal van Vlissingen met daarachter de rokerige DOW
Dow, gezien vanuit Vlissingen © Jan Daniels
Volgens de initiatiefnemers is de realisatie van de plannen niet alleen goed voor het klimaat, maar kan het ook andere duurzame bedrijven aantrekken om zich in Zeeland te vestigen.

Wensenlijstje

In de brief aan de informateur van het nieuwe kabinet schrijven Dow, Yara en Zeeland Refinery dat ze samen met havenbedrijf North Sea Port, de provincie Zeeland en het samenwerkingsverband Smart Delta Resources (SDR) in 2050 klimaatneutraal willen zijn. Dat gaat stapsgewijs, de komende vijf jaar streven ze naar een reductie van 3,9 Mton CO2.
De bedrijven vragen het nieuwe kabinet om steun om hun ambitie te ondersteunen. Ook willen ze aandacht voor de ontwikkeling van een waterstofleiding, meer aanlanding van windenergie en een zwaardere elektriciteitskabel voor het transport van groene stroom.