Compensatiepakket wordt concreet: Kenniscentrum zware criminaliteit komt aan Bellamypark

Het Kenniscentrum voor Georganiseerde Ondermijnende Criminaliteit neemt zijn intrek in een pand aan het Bellamypark in Vlissingen. Naar verwachting wordt het centrum deze zomer geopend. Het is een van de maatregelen uit het compensatiepakket voor het mislopen van de marinierskazerne die vorm begint te krijgen. Ook de toegezegde huisartsenopleiding komt van de grond.

Het kenniscentrum tegen criminaliteit trekt in een pand op het Bellamypark in Vlissingen (foto: Silvi)

Eigenlijk was het de bedoeling dat het nieuwe kenniscentrum in januari open zou gaan, maar dat liep vertraging op doordat er nog veiligheidsprocessen doorlopen moesten worden bij verwerving van een nieuw pand. Het kenniscentrum - dat voluit het Strategisch Kenniscentrum voor Georganiseerde en Ondermijnende Criminaliteit heet - heeft de taak om overheden, politie en justitie meer inzicht te geven in de aard, omvang, trends en ontwikkelingen van ondermijnende criminaliteit.

Bij ondermijning kun je denken aan drugshandel, het witwassen van geld en criminele motorbendes. Het gaat om zaken waarbij de boven- en onderwereld zo met elkaar verweven raken dat criminelen de samenleving beïnvloeden en grip krijgen op de bovenwereld.

Onder meer het Openbaar Ministerie, de politie, marechaussee en de douane zullen belangrijke partners worden voor het kenniscentrum. Ook is er al interesse van internationale organisaties in de ontwikkeling van het kenniscentrum omdat criminaliteit zich niet aan landsgrenzen houdt.

Daarnaast is er samenwerking gezocht met het Zeeuws onderwijs en de Zeeuwse vacaturebank om personeel te werven.

Dertig banen voor hoogopgeleiden

Dit jaar en in 2022 wordt het kenniscentrum opgebouwd. Eind dit jaar moeten er zo'n vijftien hoogopgeleide specialisten en wetenschappers bij het kenniscentrum aan het werk zijn, uiteindelijk zullen dat er in 2023 tegen de dertig zijn.

(foto: Omroep Zeeland)

Minder gaat het met het andere toegezegde kenniscentrum, het Delta Kenniscentrum voor water, voedsel en energie, dat ook deel uitmaakt van het compensatiepakket Wind in de Zeilen. De plannenmakerij hierover heeft vertraging opgelopen. Dat bleek uit de tweede voortgangsreportage over het compensatiepakket die staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken vandaag aan de Tweede Kamer heeft verzonden.

De vertraging komt volgens het rapport door de complexiteit en de vele betrokken partijen, University College Roosevelt, HZ University of Applied Sciences, Scalda en Wageningen University & Research. Het projectplan moet op 1 augustus klaar zijn, een uitstel van twee maanden.

Meer huisartsen

Uit dezelfde rapportage blijkt dat het met de huisartsenopleiding, ook onderdeel van Wind in de Zeilen, wel de goede kant opgaat. In september van dit jaar starten zeven studenten hun opleiding tot physician assistant. In maart zijn al vier studenten hun opleiding tot basisarts in Zeeland begonnen.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Reageren