Eclips zorgt voor blijdschap bij de sterrenwacht: 'We maken er een feestje van'

Keek je vanochtend naar de lucht en vroeg je jezelf af: wat is er met de zon gebeurd? Dan was je getuige van de gedeeltelijke zonsverduistering. Medewerkers van de sterrenwacht in Middelburg stonden klaar met telescopen en eclipsbrilletjes.

Voor Ben Lap was het even spannend of de bewolking op tijd weg zou trekken. Hij stond aan de Loskade in Middelburg klaar met zijn telescoop, speciaal met zonnefilter. "Ik heb nog even gedacht, moeten we doorrijden naar waar de zon schijnt? Maar het is niet nodig geweest, het is precies op het goede moment goed gekomen."

Samen met een groep van zo'n dertig mensen stond Lap te kijken naar het fenomeen. "Het is zo bijzonder. Het is een hemels schouwspel dat ons doet beseffen hoe nietig wij zijn."

De zonsverduistering vanuit Koewacht (foto: Honore Reuling)

Ook Jan Koeman had de datum van deze zonsverduistering al tijden in zijn agenda staan. "Dit is één van de astronomische hoogtepunten van het jaar", vertelt hij. Aan de hand van de sterrengids weet men wanneer de zonsverduisteringen plaatsvinden. "En daarvoor moet alles wijken!"

Naast de verduistering waren er volgens Koeman ook nog zogenoemde zonnevlammen te zien. "Daar hebben we een speciale kijker voor. Het zijn uitbarstingen op de zon met enorme vlammen, die vaak zo'n tien aardbollen groot zijn."

De zonsverduistering trok vanochtend veel bekijks (foto: Omroep Zeeland)

Heb jij mooie foto's van de zonsverduistering? Stuur ze hier in!

Meer over dit onderwerp:
Middelburg Sterrenwacht Zonsverduistering Eclips
Deel dit artikel:

Reageren