Geen onveilig werkklimaat bij Dethon volgens onderzoeksbureau

Er is geen sprake van structurele onheuse bejegening door leidinggevenden en sociale onveiligheid bij sociaal werkbedrijf Dethon in Zeeuws-Vlaanderen. Die conclusie trekt onderzoekbureau Berenschot. Vorig jaar trok vakbond FNV aan de bel bij de gemeenteraad van Terneuzen. Dethon kreeg vorig jaar een petitie van FNV en een zwartboek vol incidenten van de SP overhandigd.

Medewerkers van Dethon en de FNV staan buiten het gemeentehuis in Hulst. (foto: Omroep Zeeland)

Medewerkers zouden worden onderdrukt en geïntimideerd. Ook zouden wet- en regelgeving niet juist worden uitgevoerd. Volgens Berenschot klopt dat niet, maar zijn er wel zorgelijke incidenten geweest die de nodige aandacht verdienen.

Berenschot heeft op verzoek van het bestuur van Dethon een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd onder zowel personeel als management. Er is een enquête gehouden onder het personeel. Iets minder dan een vijfde van de respondenten vindt dat de werksfeer niet goed is. Zij vinden dat er veel geklaagd en geroddeld wordt en dat de samenwerking met direct leidinggevenden soms moeizaam verloopt. Dit vormt volgens Berenschot een verbeterpunt.

Geen sociale onveiligheid

Een van de punten uit het zwartboek was dat er onterecht verlof wordt afgeschreven. Volgens Berenschot wordt dit door medewerkers herkend, maar is dit inmiddels hersteld. Over de vermeende sociale onveiligheid schrijft Berenschot het volgende: "Er is een kleinere groep die wisselend tevreden is over de sociale veiligheid. Echter, er is geen sprake van aanwijsbare sociale onveiligheid. Een belangrijk deel van de wisselende tevredenheid wordt veroorzaakt doordat werknemers te lang blijven rondlopen met knelpunten waar zij tegen aanlopen."

Berenschot beveelt het bestuur van Dethon onder meer aan om de communicatie te verbeteren, aandacht te schenken aan werknemers die zich gemeld hebben met klachten en om de begeleiding en ontwikkeling van werknemers centraal te stellen.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Zeeuws-Vlaanderen Dethon Berenschot
Deel dit artikel:

Reageren