Lokale partijen Sluis verenigen zich in één nieuwe, lokale partij: Sluis Lokaal

De drie lokale partijen in de Sluise gemeenteraad gaan de komende gemeenteraadsverkiezingen samen verder in één lokale partij: Sluis Lokaal. Dat hebben Nieuw Gemeentebelang, Dorpsbelangen en Toerisme en Onafhankelijk West vandaag bekendgemaakt. De partijen willen zo versplintering van partijen in de gemeenteraad tegengaan. Gezamenlijk hebben ze nu acht van de negentien zetels in de gemeenteraad. Sluis Lokaal mikt erop de grootste politieke partij van Sluis te worden.
Partij Sluis Lokaal
Arnold Scheppers, Alexander van Waesberghe, Donny de Vriend, Sebastiaan Keijmel en Marian van Oostenbrugge maakten de oprichting van de politieke partij Sluis Lokaal bekend © Omroep Zeeland
"In de raad van Sluis liggen de drie lokale partijen qua standpunten niet ver uit elkaar, is de afgelopen jaren gebleken. Voor 90-95 procent zitten we al op één lijn", motiveert voorzitter Donny de Vriend van Sluis Lokaal. Momenteel bestaat de gemeenteraad in Sluis uit acht partijen, het CDA is de grootste met vier zetels. Vier partijen - CDA, VVD, Nieuw Gemeentebelang en Onafhankelijk West - waren in 2018 nodig om een coalitie te vormen. De drie partijen die nu samengaan, hopen dat aan die versnippering na de gemeenteraadsverkiezingen komend jaar een einde komt.
De huidige verdeling van de gemeenteraad ziet er zo uit:
De nieuwe partij is geen fusie, benadrukken de drie partijen. Er is een bewust gekozen om de krachten te bundelen in een nieuwe partij, omdat er een "nieuwe en frisse wind moet waaien", vertelt Donny de Vriend, voorzitter van de nieuwe partij. "Oude bestaande verschillen in politieke opvattingen tussen besturen en leden worden hiermee opzij gezet."
"We starten blanco, gaan er met een open mind aan beginnen en laten het oud zeer achter ons. We gaan op basis van vertrouwen met elkaar in zee en kijken alleen maar vooruit", benadrukken Arnold Scheppers van Dorpsbelangen en Toerisme, Sebastiaan Keijmel van Onafhankelijk West en Marian van Oostenbrugge van Nieuw Gemeentebelang.
Donderdag zijn de leden van de partijen geïnformeerd. Over het algemeen reageerden de meesten positief, al hebben enkele oudere leden nog wel wat moeite met de verandering.

Raadswerk is niet gemakkelijker geworden

De versplintering is niet de enige reden voor deze stap, geeft 'nestor' in de raad, Arnold Scheppers aan. Het raadswerk is er afgelopen jaren niet makkelijker op geworden. Was hij vroeger - toen hij in 1982 voor het eerst in de raad kwam - één dag per week bezig, nu zijn dat wel drie tot vier avonden. Voor 'éénpitters', zoals eenmansfracties worden genoemd, is dat bijna niet te doen. Door samen te gaan kunnen de nieuwe raadsleden het werk beter verdelen en optimaal gebruik maken van elkaars kennis, is de verwachting.
Ook het binden van jongeren aan de partij en het vasthouden van leden gaan dan makkelijker, denken ze. De Vriend: "Er is nu weinig nieuwe aanwas. Je ziet dat partijen langzaamaan doodbloeden."
Donny de Vriend
Donny de Vriend is nu nog voorzitter van Dorpsbelangen en Toerisme, straks van de nieuwe partij Sluis Lokaal © Omroep Zeeland

Leefbaarheid en meer jongeren

De drie lokale partijen hebben elkaar gevonden op het thema leefbaarheid. Het hele partijprogramma - dat nog moet worden geschreven - wordt opgehangen aan dat thema. "Zo kunnen we alle verschillen die er nog tussen ons bestaan, eenvoudiger overbruggen. We hoeven ons alleen de vraag te stellen: is het goed voor de leefbaarheid, ja of nee?", verwacht De Vriend. Onderdeel daarvan is het 'woondossier', dat nu al het belangrijkste onderwerp in de Sluise politiek is.
Om meer jongeren bij de politiek te betrekken zijn nu al stappen gezet. In de statuten wordt opgenomen dat jongeren vanaf 16 jaar lid kunnen worden. Maar eigenlijk willen ze nog een stapje verder gaan door ook tieners vanaf 12 jaar al warm te maken voor de politiek, 'voor welke partij dat ook zal zijn'. Ook al verlaten ze de streek dan voor studie, de 'kiem' voor de lokale politiek is wel gelegd, denkt Keijmel.

Na de zomer nieuwe stappen

Na de zomervakantie wordt het bestuur van Sluis Lokaal aangesteld en worden de statuten en een huishoudelijk regelement vastgesteld. Ook worden de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022 en het verkiezingsprogramma dan gevormd. De lijsttrekker en de beoogd kandidaat-wethouders komen dan in beeld.