Merrienboer: 'Fantastisch dat evenementen door kunnen gaan, maar wel het hoofd koel houden'

Dat evenementen vanaf 30 juni weer zijn toegestaan, wil niet zeggen dat Zeeland los kan, zegt Erik van Merrienboer, voorzitter van de Veiligheidsregio Zeeland. "We moeten wel het hoofd erbij houden. We geven prioriteit aan de bekende evenementen. Voor alle evenementen die plaatsvinden moet ook een beroep gedaan worden op hulpverleners, dat zijn mensen die we al anderhalf jaar flink belasten, dus goede spreiding is belangrijk."

Kermis (archieffoto) (foto: Cees Hoogesteger)

Vanaf volgende maand zijn evenementen weer toegestaan, maakte het kabinet vandaag bekend. Ze mogen draaien op maximale capaciteit en bezoekers hoeven daarbij geen anderhalve meter afstand te houden van elkaar. Voorwaarde voor deze versoepeling is wel dat alle bezoekers van tevoren zijn getest in een van de speciaal daarvoor geopende testcentra.

Regels

Maar niet alles kan. Voor kermissen zou bijvoorbeeld de regel gelden dat er maximaal één bezoeker per tien vierkante meter is toegestaan. "Dat is best streng", zegt Van Merrienboer. "Dat zal lokaal maatwerk worden. Het is van belang dat we op tijd weten wat de regels precies zijn, zodat we alles goed kunnen voorbereiden."

"Ik vind het fantastisch dat het weer kan. Dat je met elkaar kunt genieten buiten. De Zeeuwse zomers hebben enige faam, dus ik denk dat veel mensen daar naar uitkijken. Maar het is ook voor veel mensen hard werken. De testcapaciteit moet bijvoorbeeld op orde komen. Dat moeten we met elkaar organiseren."

Meer over dit onderwerp:
evenementen corona testen voor toegang covid19
Deel dit artikel:

Reageren