Slechtvalken Lange Jan op punt van uitvliegen

De vier slechtvalkkuikens die dit jaar zijn geboren op de Lange Jan in Middelburg zijn klaar om uit te vliegen. Twee van de vier jonge volgens kunnen al vliegen, de andere twee aarzelen nog even om hun vleugels uit te slaan.

De slechtvalkjongen op de Lange Jan in Middelburg. (foto: Bas de Maat)

Wie een verrekijker meeneemt, kan de komende week getuige zijn van het uitvliegen van de jongen, vertelt Bas de Maat van de werkgroep Roofvogels Zeeland. "De oudste twee zijn al echt aan het vliegen. Die zitten op een wat hoger stukje van de toren. De jongste twee zijn nog aan het oefenen. Die zitten nu dertig centimeter lager dan het nest op een rand. Daar rennen ze een beetje rond."

Broedsucces

Dit jaar kwamen er voor het eerst vier slechtvalkjes uit de eieren in het nest op de Lange Jan. Het ouderechtpaar broedt al een paar jaar op de Middelburgse toren. Vorig jaar brachten ze twee jongen groot. Twee jaar geleden nog maar één. Het broedsucces begon toen de gemeente besloot om de vogels rust te gunnen tijdens de broedperiode.

De slechtvalkjongen op de Lange Jan in Middelburg. (foto: Bas de Maat)

De jongen vliegen de komende week uit, denkt De Maat. "Het zijn alle vier mannetjes en die gaan net iets eerder dan vrouwtjes. Het gaat trouwens niet altijd meteen goed. In het ergste geval landen ze op straat, of op een dak. Maar meestal vinden ze daarna hun weg wel weer terug naar het nest. Vorig jaar zaten ze een tijdje op het stadhuis en zagen mensen op de terrassen ze heen-en-weer vliegen."

De vier slechtvalkkuikens op de Lange Jan een maand geleden. (foto: Gemeente Middelburg)

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Lange Jan slechtvalken
Deel dit artikel:

Reageren