Tien jaar geëist tegen moeder in Zeeuws-Vlaamse misbruikzaak, dochter: 'Waarom moest ik de hoer spelen?'

Het Openbaar Ministerie eist tien jaar celstraf tegen de 44-jarige moeder uit Terneuzen die ervan verdacht wordt haar twee dochters jarenlang seksueel te hebben laten misbruiken. Haar toenmalige vriend werd in december vorig jaar al voor het misbruik veroordeeld, hij kreeg acht jaar celstraf en tbs met dwangverpleging.

De vrouwelijke verdachte was vandaag in de rechtszaal aanwezig. (foto: ANP)

Of het vandaag tot een eis zou komen, was nog even spannend. De rechtszaak was amper begonnen, of-ie werd alweer stilgelegd: de vrouw heeft last van nierfalen en moest zichzelf dialyseren. Een uur later ging de zaak weer verder. De advocaat van de vrouw liet toen meteen weten dat de verdachte zelf niets zou zeggen, daardoor ging de inhoudelijke behandeling een stuk sneller.

Je vertelde dat je zelf ook misbruikt bent door je vader. Waarom deed je dit dan?"
vriendinnetje van de oudste dochter

Gebogen zat de vrouw vandaag in de rechtszaal en hoorde ze alles aan. Ook bij de slachtofferverklaringen die de jongste dochter en een vriendinnetje van de oudste dochter oplazen. Daarbij vielen harde woorden. "Jij verdient de titel moeder niet", zei het vriendinnetje dat ook is misbruikt. "Je bent nog erger dan P. Je vertelde dat je zelf ook misbruikt bent door je vader. Waarom deed je dit dan? Ik heb al jaren therapie en deed zelfmoordpogingen."

Waar gaat deze zaak over?

De vrouw staat terecht voor zedenmisdrijven die plaatsvonden in Zeeuws-Vlaanderen tussen 2008 en 2019. Haar minderjarige dochters werden jarenlang misbruikt door haar toenmalige vriend, die hiervoor in december werd veroordeeld. De vrouw had een actieve rol bij het faciliteren van het misbruik.

De dochters waren allebei ongeveer acht jaar oud toen het misbruik begon. De meisjes werden regelmatig gedrogeerd met slaappillen en GHB. Eén van hen moest ook seks met anderen hebben. Zij werd meegenomen naar parenclubs en parkeerplaatsen.

'Geweldig dat je zo ruimdenkend bent'

De chatgesprekken tussen de man en de vrouw, die tijdens de rechtszaak van de man aan bod kwamen, zijn schokkend. Zo schrijft de vrouw op een gegeven moment aan de man: "Zo'n unieke relatie krijg je nooit meer, je hebt een moeder met twee dochters." Hij: "Ja, geweldig dat je zo ruimdenkend bent."

Ook blijkt uit de chatgesprekken dat het stel actief bezig was om vriendinnetjes van de dochters te laten logeren bij hun thuis met als doel seksueel misbruik. En de 44-jarige vrouw probeerde pleegouder te worden. Allemaal met het doel het seksueel misbruik van haar vriend verder te faciliteren.

De jongste dochter vroeg bij haar verklaring of haar moeder haar wilde aankijken. Dat deed ze niet. "Jij hebt van mijn achtste tot veertiende zitten toekijken hoe ik misbruikt werd door P. en anderen. Waarom moest ik de hoer spelen en deed jij dat zelf niet?"

Een deel van de verklaring van de jongste dochter en het vriendinnetje zijn te horen in onderstaande video:

De oudste dochter was niet aanwezig in de rechtszaal. Haar advocaat las een korte verklaring voor namens haar waarin de dochter liet weten dat ze mentaal en fysiek erg lijdt onder alles. Ze kan niet naar school momenteel en heeft paniekaanvallen.

OM eist 10 jaar

De officier van justitie concludeerde dat er voldoende wettig en overtuigend bewijs is voor de tien zedenfeiten waar de vrouw van verdacht wordt. Ook gaat de officier ervan uit dat de vrouw toerekeningsvatbaar is. Ze wilde niet meewerken aan onderzoeken in het Pieter Baan Centrum. Het Openbaar Ministerie eiste vandaag dan ook een onvoorwaardelijke celstraf van tien jaar. Het voorarrest wordt daar vanaf getrokken. Inmiddels is dat twee jaar.

De rechtszaak wordt morgen hervat. Dan zal de advocaat van de verdachte haar pleidooi houden. De verdachte hoeft daar niet fysiek bij aanwezig te zijn.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Terneuzen misbruikzaak
Deel dit artikel:

Reageren