Politie zoekt tbs'er die begin juli in Zoutelande bij een inbraak betrapt werd

De politie verspreidde deze foto van de ontsnapte tbs'er Henk E.
De politie verspreidde deze foto van de ontsnapte tbs'er Henk E. © Politie
Het leven van E. wordt gekenmerkt door meerdere, langdurige veroordelingen vanwege geweldsmisdrijven. Hij zit het merendeel van zijn leven al opgesloten en deskundigen oordeelden in 2004 dat de man niet te behandelen is en preventief uit de maatschappij zou moeten worden verwijderd. Het gaat mis met de man als er alcohol in het spel is.

Eerder ontsnapt

De man ontsnapte al eerder terwijl hij behandeld werd. In 2003 zat E. een gevangenisstraf van zes jaar plus tbs met dwangverpleging uit vanwege gewapende overvallen. Hij woonde toen in een tehuis voor resocialisatie. In april 2003 nam hij daar de benen en beging een reeks geweldsdelicten.
In zes weken tijd overviel hij in Brabant supermarkten en hotels. In Zeeland overviel hij supermarkten in Hulst en Burgh-Haamstede en een modezaak in Sluis. Het buitgemaakte geld besteedde hij aan drugs en drank. Ook pleegde hij inbraken en perste mensen af.

Gijzeling Krabbendijke

In juni 2003 kwam een einde aan zijn criminele activiteiten. E. overviel een supermarkt in Krabbendijke en bedreigde het personeel met een pistool. Na een korte gijzeling van een vrouw werd de man door gewapende agenten overmeesterd en aangehouden. Voor deze reeks overvallen werd E. in 2004 in hoger beroep tot zestien jaar cel veroordeeld door het gerechtshof in den Haag.
Die straf heeft de man inmiddels uitgezeten, maar de tbs-maatregel van zijn straf uit 1998 geldt nog. Daarom zat de man ook in het resocialisatiehuis de Blink in Rotterdam.

Woninginbraak in Zoutelande

E. was met verlof. Op 4 juli werd de tbs'er in Zoutelande gezien door een toerist toen hij bij een vakantiewoning wilde inbreken. De toerist waarschuwde de politie, maar de tbs'er wist te ontsnappen, zegt een woordvoerster van het landelijk parket.
Sindsdien is een gespecialiseerd opsporingsteam van de politie, FastNl, druk bezig de man op te sporen. Vandaag is hij voor het laatst gesignaleerd, op de Coolsingel in Rotterdam. De politie weet niet waar hij op dit moment verblijft. Daarom worden foto's en zijn identiteit vrijgegeven.
<p><strong>Henk E. gezien? </strong></p><p>"Als u Henk E. gezien heeft of weet waar hij verblijft, benader hem dan niet zelf, maar bel direct de gratis opsporingstiplijn 0800-6070", raadt de politie aan.</p>
Op de laatst bekende beelden van hem draagt hij een lichte broek, een geblokt overhemd, donkere schoenen en een donkere jas. De politie vermoedt dat hij in de buitenlucht slaapt. Hij heeft inmiddels zijn haar zwart geverfd, maar zijn grijze haar is nog zichtbaar. Ter vermomming draagt hij soms een bril.
Hoe werkt tbs? Eerder maakten we dit item: