21 Albanezen ontdekt op zeilschip voor Zeeuwse kust, marechaussee gaat strenger controleren

Voor de Zeeuwse kust zijn gisteren 21 Albanezen aangetroffen op een zeiljacht. Twee Albanezen van 29 en 36 jaar zijn aangehouden voor mensensmokkel. Het schip was vermoedelijk onderweg naar Engeland.

Foto ter illustratie. Zeilschip op de foto is niet het jacht waar de Albanezen zijn ontdekt. (foto: Jan Daniels) (foto: Jan Daniels)

De illegale immigranten werden ontdekt tijdens een controle van de kustwacht. Toen de passagiers werden ontdekt is het schip begeleid naar de haven van Vlissingen. Hier wachtte de Koninklijke Marechaussee het zeiljacht op en werden de twee mannen aangehouden.

De 21 vluchtelingen zijn overgedragen aan de IND en gaan het vreemdelingentraject in. "Dat houdt hoogstwaarschijnlijk in dat ze worden teruggestuurd naar Albanië", zegt woordvoerder Mike Hofman van de marechaussee. Onder leiding van het Openbaar Ministerie doet de marechaussee verder onderzoek in de zaak. Meer aanhoudingen worden daarbij niet uitgesloten.

De bestemming van het schip is nog onderdeel van het onderzoek, maar Hofman vermoedt dat het hoogstwaarschijnlijk Engeland was. "De ervaring leert dat Albanezen vaak naar Engeland willen."

Niet de eerste keer

Het is niet voor het eerst dat er Albanezen zijn onderschept op een zeiljacht. Begin juni werden op een zeiljacht voor de kust van Vrouwenpolder negen Albanezen aangetroffen. Zij waren onderweg naar Engeland. Een woordvoerder herinnerde zich toen ook nog een ander geval waarbij smokkelaars zijn betrapt voor de Zeeuwse kust. "Vorig jaar vanuit Den Helder. En ja, we controleren daar vrij regelmatig op."

In 2018 werd een 48-jarige Albanees aangehouden in de haven van Colijnsplaat, omdat hij had geprobeerd acht, eveneens Albanezen, naar Engeland te smokkelen.

De recente vondsten zijn voor de marechaussee aanleiding om deze nieuwe smokkelroute scherper in de gaten te houden.

Meer over dit onderwerp:
zeilschip Albanezen Mensensmokkel
Deel dit artikel:

Reageren