Adrz onderzoekt effect coronavaccins patiënten met minder afweer

Het Adrz gaat onderzoeken wat het effect van de coronavaccins van Pfizer en Moderna is bij mensen met een verminderde afweer. De effectiviteit van de vaccins is bij deze groep nooit wetenschappelijk onderzocht. Het ziekenhuis zoekt nog deelnemers.

Onderzoekers willen weten wat het effect van vaccins is bij onder andere kankerpatiënten (foto: Omroep Zeeland)

Bij het onderzoek wordt specifiek gekeken naar het effect bij kankerpatiënten die chemotherapie krijgen en bij patiënten met een darmziekte.

De kans om corona te krijgen is na een vaccinatie met Pfizer of Moderna twintig keer kleiner. Maar hoe dat bij kanker- en darmpatiënten zit, is niet duidelijk. Aangenomen wordt dat het beschermende effect van de vaccins kleiner zou zijn, maar onduidelijk is, hoe effectief het vaccin dan nog is.

Onderzoek via bloedmonsters en dagboeken

Het ziekenhuis volgt de deelnemers aan het onderzoek gedurende twee jaar. "We volgen de patiënten voorafgaand aan de eerste vaccinatie en op meerdere momenten na de vaccinatie", legt klinisch Immunoloog Ger Rijkers uit. Met bloedmonsters wordt gekeken of er antistoffen worden aangemaakt bij de deelnemers.

Daarnaast moeten deelnemers een dagboek bijhouden waarin ze eventuele bijwerkingen van zowel de eerste als tweede vaccinatie bijhouden. Behalve deelnemers met een verminderde weerstand zoekt het ziekenhuis ook gezonde vrijwilligers. Zij dienen als referentiegroep. Dat is nodig om de resultaten van het onderzoek goed te kunnen vergelijken en te interpeteren.

Mensen die mee willen doen kunnen zich melden via researchbureau@adrz.nl

Meer over dit onderwerp:
corona vaccinonderzoek
Deel dit artikel:

Reageren