Broedsucces in Oranjezon: eindelijk weer kuikens van de dwergstern en bontbekplevier

Op het strand van Oranjezon, tussen Oostkapelle en Vrouwenpolder, zijn deze week de eitjes van de dwergstern en bontbekplevier uitgekomen. Vogelaars en de Vogelbescherming zijn blij.

Een jonge dwergstern op het strand van Oranjezon. (foto: Jos Boot)

De dwergstern en bontbekplevier broeden op het strand. Dat maakt de nesten kwetsbaar, daardoor was er vaak geen broedsucces te melden. Om het tij te keren sloegen de Vogelbescherming en andere natuurorganisaties de handen ineen.

Uit onderzoek bleek dat meeuwen, maar ook vossen de nesten als makkelijke prooi zagen. Sindsdien houdt de Vogelbescherming de nesten nauwlettend in de gaten als er genesteld gaat worden.

"We hebben er een omheining omheen gezet, zodat de vossen er niet bij kunnen. De eitjes van de dwergstern worden nog extra beschermd met een soort kooi eromheen. Zo hopen we dat die eitjes ook nog uit kunnen komen", zegt vogelaar Jos Boot.

Eitjes van de bontbekplevier midden op het strand van Oranjezon. (foto: Omroep Zeeland)

"Maar voor nu hangen we de vlag uit en hopen we dat we nog meer vogels kunnen beschermen." Volgens de vogelaar moet het strand bij Oranjezon in de toekomst 'een groen strand' worden waar vogels als deze beschermd worden en minder recreatie komt.

Explosieven Opruimingsdienst

"Daarnaast zou het ook fijn zijn als de Explosieven Opruimingsdienst een andere plek vindt om bommen te laten ontploffen. Tot nu gebeurt dat nog steeds op dit strand. Voor ons voelt dat heel tegenstrijdig als wij hier ons best doen om de vogels te beschermen."

Lees ook:

Deel dit artikel:

Reageren