Geen daling, maar juist stijging aantal Zeeuwse horecazaken

Ondanks de coronacrisis is het aantal horecazaken in Zeeland met 3,6 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Het aantal cateringbedrijven nam in Zeeland het sterkst toe met dertien procent. Het aantal cafés en kantines daalde juist.
crowdfundacties horeca
crowdfundacties horeca © Omroep Zeeland
Dat de gevreesde faillissementsgolf in de horeca vooralsnog uitbleef, was al bekend. Dankzij de steunpakketten van de overheid konden de meeste horecaondernemers hun zaak behouden.
Een teken aan de wand was het nieuws eerder dit jaar dat horecamakelaars stonden te springen om panden. Er waren veel ondernemers die een horecazaak wilden starten, maar er waren geen panden beschikbaar.

Stijging aantal horecazaken

categorie 2020 2021 stijging/daling
restaurants 990 1.030 +4%
cafes 355 350 -1,4%
catering 230 260 +13%
kantines 50 45 -10%
totaal 1625 1685 +3,6%
Over het algemeen nam de horecadichtheid in Zeeland, het aantal horecazaken per inwoner, toe. Alleen in de gemeentes Sluis, Reimerswaal en Kapelle nam die licht af.

Horecadichtheid

gemeente stijging/daling
Borsele +5,4%
Goes +9,5%
Hulst +8,5%
Kapelle -1,4%
Middelburg +7%
Noord-Beveland +5,1%
Reimerswaal -0,7%
Schouwen-Duiveland +6,4%
Sluis -0,4%
Terneuzen +0,4%
Tholen +7,1%
Veere +5,1%
Vlissingen +8,6%