Geen daling, maar juist stijging aantal Zeeuwse horecazaken
Ondanks de coronacrisis is het aantal horecazaken in Zeeland met 3,6 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Het aantal cateringbedrijven nam in Zeeland het sterkst toe met dertien procent. Het aantal cafés en kantines daalde juist.
Dat de gevreesde faillissementsgolf in de horeca vooralsnog uitbleef, was al bekend. Dankzij de steunpakketten van de overheid konden de meeste horecaondernemers hun zaak behouden.
Een teken aan de wand was het nieuws eerder dit jaar dat horecamakelaars stonden te springen om panden. Er waren veel ondernemers die een horecazaak wilden starten, maar er waren geen panden beschikbaar.
Stijging aantal horecazaken
categorie | 2020 | 2021 | stijging/daling |
restaurants | 990 | 1.030 | +4% |
cafes | 355 | 350 | -1,4% |
catering | 230 | 260 | +13% |
kantines | 50 | 45 | -10% |
totaal | 1625 | 1685 | +3,6% |
Over het algemeen nam de horecadichtheid in Zeeland, het aantal horecazaken per inwoner, toe. Alleen in de gemeentes Sluis, Reimerswaal en Kapelle nam die licht af.
Horecadichtheid
gemeente | stijging/daling |
Borsele | +5,4% |
Goes | +9,5% |
Hulst | +8,5% |
Kapelle | -1,4% |
Middelburg | +7% |
Noord-Beveland | +5,1% |
Reimerswaal | -0,7% |
Schouwen-Duiveland | +6,4% |
Sluis | -0,4% |
Terneuzen | +0,4% |
Tholen | +7,1% |
Veere | +5,1% |
Vlissingen | +8,6% |