Politieke partijen voeren druk op om Westerscheldetunnel op formatietafel te houden

De SGP, SP en de BoerBurgerBeweging (BBB) hebben vandaag in de Tweede kamer, middels een motie, nogmaals aandacht gevraagd voor het tolvrij maken van de Westerscheldetunnel. Daarmee grijpen de partijen de laatste mogelijkheid aan om druk te zetten richting de formatie.

De SP wil dat de tolheffing zo snel mogelijk wordt beëindigd en wil het benodigde geld daarvoor halen uit andere projecten waar geen draagvlak voor bestaat en daardoor wellicht niet doorgaan. De motie van de SP kreeg daarbij ondersteuning van fractievoorzitter Caroline van der Plas van de BBB.

Voorzichtig

De SGP is voorzichtiger. De partij roept het demissionaire kabinet op om samen met de provincie te praten over de uitkomsten van de onderzoeken naar het tolvrij maken van de tunnel. Daarnaast zou de SGP graag zien dat er nog eens gekeken kan worden naar waar het geld voor het vrijmaken vandaan moet komen.

"De politieke neuzen staan dezelfde kant op", zegt SGP-kamerlid Chris Stoffer. "Maar het moet ook nog betaald worden. Het gaat om een paar honderd miljoen euro. Wij vinden dat dit in de formatie geregeld moet worden." Stoffer verwacht dat zijn motie volgende week wordt aangenomen. "Het is principieel onjuist dat het niet mogelijk is om in een ander deel van Nederland te komen zonder tol te betalen", zegt hij.

Tolpoortjes (foto: ANP)

Volgende week dinsdag zal er over de moties worden gestemd. De verwachting is dat de motie van SP en BBB het niet zal halen, die van de SGP vermoedelijk wel. Daarna is het wachten op een eventuele formatie.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Reageren