'Uitspraken De Jonge blamage en aanfluiting' volgens oud-VRZ-voorzitter Lonink

Scherpe kritiek op minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. In een uitgelekt appbericht uit oud-burgemeester van Terneuzen Jan Lonink zijn ongenoegen over uitspraken van De Jonge in het Algemeen Dagblad. De Jonge wil dat het kabinet voortaan per regio lockdownmaatregelen afkondigt in het geval het coronavirus weer mocht oplaaien. Vorig jaar beslisten de burgemeesters daar zelf over, waardoor actie te laat kwam, aldus de minister in het AD. Lonink vindt dat De Jonge onwaarheden vertelt en zijn straatje schoonveegt.

Minister Hugo de Jonge (foto: ANP)

Oud-burgemeester Lonink was voor zijn aftreden in april voorzitter van de Veiligheidsregio Zeeland. In een appbericht gericht aan CDA-Tweede Kamerlid Joba van den Berg, dat onbedoeld in de openbaarheid kwam, komt hij met felle kritiek op minister De Jonge: "Er is grote onrust bij veel burgemeesters in het land en bij regio's over uitspraken van Hugo de Jonge. Voor de zoveelste keer veegt hij zijn straatje schoon. En weer vertelt hij onwaarheden. Een blamage en een aanfluiting."

Juist adequaat gehandeld

Lonink vindt dat de regio's vorig jaar juist goed en adequaat hebben gehandeld bij de aanpak van de coronacrisis. In Zeeland is volgens hem versoepeld waar dat kon en tijdig streng opgetreden waar nodig. Zeeland liep bijvoorbeeld voorop in het sluiten van tweede huizen en verblijfsaccommodaties, aldus de oud-burgemeester.

Bovendien vindt Lonink dat de regio zich loyaal heeft opgesteld aan het Rijk, ook als niet altijd even duidelijk was wat de richtlijnen waren. In een vraaggesprek zegt Lonink hierover: "Ik denk dat De Jonge excuses moet aanbieden aan degenen die dag en nacht klaarstonden om uit te voeren wat uit Den Haag kwam."

Screenshot van het appje van Jan Lonink (foto: Omroep Zeeland)

Dat er fouten zijn gemaakt ontkent Lonink niet, maar hij vindt dat er eerst een gezamenlijke evaluatie moet komen. Nu met kritiek komen op de regio's vindt hij voorbarig. "Het ministerie van VWS heeft nogal wat steken laten vallen en vooral Hugo de Jonge", zegt Jan Lonink. "Met Grapperhaus hebben we altijd fantastisch een dialoog gehad, maar Hugo de Jonge is vooral aan het zenden. Het steekt dat Den Haag achteraf de zwarte piet neerlegt bij de regio's."

Lonink verwacht dat maandag in het Veiligheidsberaad, waar de voorzitters van de Veiligheidsregio's samenkomen, hierover een stevig woordje zal worden gewisseld. "Grapperhaus wil dat hij nog vandaag terugkomt op zijn uitspraken", schrijft hij in zijn appje. Desgevraagd zegt Lonink hierover: "Dat moet meneer Grapperhaus zelf maar vertellen."

Meer over dit onderwerp:
Lonink corona De Jonge
Deel dit artikel:

Reageren