Ambassadeurs film Slag om de Schelde krijgen onderscheiding

Nynke van der Ploeg en Jan Lievens hebben vanmiddag in Vlissingen uit handen van commissaris van de Koning Han Polman de Commissarispenning gekregen. Volgens Polman voor hun verdienste om financiers voor de film De Slag om de Schelde over de streep te trekken en overheden in Zeeland duidelijk te maken dat de miljoenen kostende film bij zou kunnen dragen aan het 'herdenkingstoerisme'. Beiden zijn ambassadeurs van de film.

De Commissarispenningen voor Lievens en Van der Ploeg (foto: Omroep Zeeland)

Nynke van der Ploeg wist niet wat haar overkwam: "We zaten in de zaal na een bestuurlijk overleg van burgemeesters en provincie en opeens gaat de toespraak richting Jan en mij en krijgen we een penning. Ik was verbluft!" Ook Lievens was verrast. "Dit had ik uiteraard niet verwacht, ik ben enorm vereerd."

Het tweetal krijgt de penning omdat zij Zeeland op een originele en positieve manier zichtbaar maken voor een breed publiek, met veel passie en gedrevenheid. De betrokkenheid van Van der Ploeg en Lievens resulteerde onder meer in de speelfilms "Weg van Jou" en "De Slag om de Schelde".

Strategisch belang

Met de laatst genoemde film hopen dat Van der Ploeg en Lievens Zeeland internationaal bekend(er) gaat worden. "Zeeland als een soort Normandië met de landingsstranden. Daar hoeven we met deze slag niet voor onder te doen. Er is ook belangstelling vanuit Canada waar kleinkinderen benieuwd zijn waar hun opa's hebben gevochten, dus dat effect gaat wel optreden", denkt Van der Ploeg.

De laureaten hebben een educatief programma voor middelbare scholen opgezet dat in oktober van start gaat.

De Commissarispenning voor Lievens en Van der Ploeg werd uitgereikt in CineCity (foto: omroep zeeland)

De uitreiking van de Commissarispenning vond plaats voorafgaand aan een speciale filmvoorstelling van De Slag om de Schelde. Die was onderdeel van bestuurlijk overleg tussen alle Zeeuwse burgemeesters en de provincie over 'herdenken van de Slag om de Schelde naar de toekomst toe'.

Deel dit artikel:

Reageren