Nederland sjoemelde om pulsvisserij ruimte te geven

Ambtenaren van het ministerie van Landbouw hebben bewust gesjoemeld om zoveel mogelijk pulsvisvergunningen voor Nederland binnen te slepen. Volgens de NOS moesten ze verzwijgen dat hun rekenmethode niet wettelijk was. Het verbod op pulsvissen gaat vannacht in.

Pulsvisser in actie (foto: ANP)

Daardoor kon Nederland 84 vissersschepen laten vissen met de pulstechniek. De Europese Commissie wilde Nederland maar 22 vergunningen geven. Dat blijkt uit stukken die de NOS heeft gekregen na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

Zwart op wit

In de opgevraagde documenten is zwart op wit te lezen hoe het ministerie Brussel probeerde te misleiden om zo veel mogelijk pulsvisvergunningen binnen te halen. Nederlandse ambtenaren mailden elkaar dat hun methoden niet wettelijk en "dubieus" waren, maar kregen de opdracht om dat voor de Europese Commissie en voor de politieke top van het ministerie te verzwijgen.

Verbod gaat vannacht in

Een deel van de ambtenaren waarschuwde dat deze strategie zich uiteindelijk tegen Nederland kon keren. Ze kregen gelijk. Vanuit Frankrijk en het Europees Parlement kwam zoveel verzet tegen de Nederlandse pulsvissers, dat de Europese Unie drie jaar terug besloot om het pulsvissen te verbieden. Dat verbod gaat vanavond om twaalf uur in.

Nederland probeerde het verbod tevergeefs tot aan de hoogste Europese rechter nietig te laten verklaren.

Meer over dit onderwerp:
pulsvisserij pulsvissen
Deel dit artikel:

Reageren