Meta en Falcon hebben het niet gered: torenvalkjes spoorloos verdwenen

Torenvalkkuikens Meta en Falcon zijn overleden. De kuikens van het broedende torenvalkpaar op het balkon in Terneuzen zijn spoorloos verdwenen. "De moeder en de kleintjes zijn weg", vertelt Otto Peltzer. Hij past samen met zijn vrouw Ineke tijdelijk op het appartement van Meta de Heus omdat zij zelf op vakantie is.

Eén van de kuikens uit het balkonnest in Terneuzen (foto: Omroep Zeeland)

De torenvalkjes werden afgelopen weekend op het balkon van het appartement geboren en kregen de namen Falcon en Meta. De kuikens gingen van donzige dotjes naar natte, grijze valkjes die niet veel bewogen. Maandagochtend was Ineke nog bang dat de vogeltjes het niet zouden redden. Toch leken Falcon en Meta maandagmiddag en dinsdag levendiger.

Helaas was die opleving slechts van korte duur. "Roofvogels verplaatsen de jongen nooit. Het is dus niet mogelijk dat de moeder het nest verplaatst heeft. Het feit dat de vogels niet meer op het balkon zitten, duidt erop dat de jongen dood zijn", legt Henk Castelijns van Werkgroep Roofvogels Zeeland uit. "Het kan zijn dat de jongen van nature zijn overleden, maar ze kunnen ook opgegeten zijn."

Een nest op een balkon in de stad is uniek

De balkon-torenvalken hielden de gemoederen de afgelopen tijd flink bezig. Het is namelijk uniek dat een torenvalkpaar op een balkon in de stad een nest bouwt. Op het kunstgras van het Terneuzense balkon broedde de moedervalk ruim een maand op vijf eieren. Drie daarvan kwamen uit, één kuiken overleed al snel en de andere twee zijn nu dus ook overleden. De twee eieren die niet uitgekomen zijn, liggen nog steeds op het balkon. De kans dat die eieren nog uitkomen, is volgens Castelijns echter nihil.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Terneuzen Torenvalk
Deel dit artikel:

Reageren