Zeeuwse windmolens laten opnieuw groeicijfers zien

De Zeeuwse windmolens hebben vorig jaar opnieuw méér windenergie geleverd dan het jaar daarvoor. De Zeeuwse windmolens staan al sinds enkele jaren op de tweede plaats in Nederland, achter Flevoland. Maar Noord-Holland heeft zijn achterstand van de laatste jaren flink ingelopen en zit Zeeland nu op de hielen.

Windturbines op de dijk in Ritthem (foto: Ria Brasser)

De Zeeuwse windmolens op land produceerden in 2020 1.326 miljoen kilowattuur (kWh) aan elektriciteit, dat is 137 miljoen kWh meer dan in 2019. Bijna ieder jaar laten de Zeeuwse windmolens groeicijfers zien, deels omdat er extra windmolens worden bijgeplaatst, deels omdat kleinere oude molens worden vervangen door grotere.

Top 4

In 2015 is Zeeland de provincie Noord-Holland voorbijgestreefd als het om windenergie gaat. Maar die provincie heeft het laatste jaar zijn achterstand goeddeels ingelopen. Onderstaande grafiek toont de Top 4 van windenergieproducerende provincies van ons land.

Methode

De cijfers zijn afkomstig van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De getoonde elektriciteitsproductie is niet de echte productie maar een geschatte productie op basis van de gemiddelde hoeveelheid wind per regio in de laatste vijf jaar en de opgestelde turbine-capaciteit in die regio per jaar. Zo'n schatting wordt gedaan om vergelijkingen tussen jaren mogelijk te maken. Jaren met veel wind en jaren met weinig wind maken anders iedere vergelijking onmogelijk.

Meer over dit onderwerp:
windenergie
Deel dit artikel:

Reageren