Gewapend met stokken en drones worden nesten kiekendief beschermd

'Vliegt er een bruine kiekendief boven de akker? Let dan goed op", zegt het Steunpunt Bruine Kiekendief. Het steunpunt roept boeren en vogelaars op een melding te maken bij het zien van 'de kiek' boven akkers om de nesten van de vogels te beschermen.

"Als je een kiekendief in deze tijd van het jaar boven een akker ziet vliegen, dan heeft het dier hoogstwaarschijnlijk een nest op de akker", vertelt Barbara Voogt, vogelaar bij Vogelgroep Walcheren.

Samen met haar collega-vogelaars staat ze vandaag bij de akkerrand van boer Jan-Willem Poppe in Oostkapelle.

Boer Jan-Willem Poppe kijkt naar zijn land opzoek naar de bruine kiekendief. (foto: Omroep Zeeland)

Poppe meldde bij de vogelgroep dat er een bruine kiekendief boven zijn land zou vliegen. Met een drone proberen de vogelaars de nesten van de kiekendief te lokaliseren.

'Te laat voor de vogel'

"Op een gegeven moment ga ik oogsten, maar ik wil niet dat ik dan zo'n nest meeneem", vertelt Poppe. "Gelukkig ben ik per toeval met de vogelaars in contact gekomen. Zij komen nu in actie en daar ben ik blij mee. Als boer ben je met het oogsten echt wel alert, maar vaak ben je te laat voor de vogel."

Een nest van de bruine kiekendief midden in een akker. (foto: Vogelgroep Walcheren)

Nadat de vogelaars de nesten hebben gevonden, worden ze gemarkeerd met grote stokken. "Zo weet de boer waar hij niet moet oogsten en blijven de jongen veilig", zegt Voogt.

Melden

Het Steunpunt Bruine Kiekendief verzoekt iedereen die broedende bruine kiekendieven op akkers signaleren, dit te melden via www.steunpuntkiekendief.nl.

Deel dit artikel:

Reageren