Vijf vragen over statiegeld op kleine plastic flesjes

Vanaf vandaag zit er statiegeld op kleine plastic flesjes water en frisdrank. Bij de aankoop betaalt de koper 15 cent meer per flesje en dat kan weer terug worden gekregen bij het inleveren. Maar hoe zit het precies met deze nieuwe regeling? Vijf vragen over statiegeld op kleine plastic flesjes.
Een inleverpunt voor plastic flesjes
Een inleverpunt voor plastic flesjes © Statiegeld Nederland

1. Waarom wordt het statiegeld ingevoerd?

De plastic flesjes komen nu soms in het zwerfvuil op straat terecht terwijl ze gemaakt zijn van materiaal dat hergebruikt kan worden. Statiegeld moet ervoor gaan zorgen dat de flesjes meer worden ingeleverd. Statiegeld Nederland overziet de invoering van het systeem en hoopt zeker 90 procent van de verkochte flesjes weer in te nemen.

2. Hoe werkt het?

De kleine plastic flesjes met water of frisdrank waar statiegeld op zit, zijn te herkennen aan een speciaal logo op het flesje. Dat logo zie je op de foto hieronder. De flesjes moeten het liefst onbeschadigd en met dop worden ingeleverd bij de inzamelpunten. Die zijn te vinden in supermarkten, bij tankstations langs de snelweg en bij sportverenigingen.
Statiegeldflesjes hebben dit logo erop staan
Statiegeldflesjes hebben dit logo erop staan © Statiegeld Nederland

3. Wat moet ik doen met flesjes van voor 1 juli?

Voor 1 juli zijn er al flesjes in omloop gekomen met het logo. Die kunnen al voor statiegeld worden ingeleverd. Tegelijk zijn er de eerste periode ook nog flesjes te koop zonder logo. Daar krijgt de consument geen statiegeld voor terug omdat het er ook niet voor is betaald.
"De nieuwe flesjes hebben allemaal een nieuwe streepjescode gekregen en het werkt alleen bij die flesjes", aldus Raymond Gianotten directeur van Statiegeld Nederland. Dat betekent dat er voorlopig ook nog wel flesjes met een oude streepjescode in de winkels liggen. Daar hoeft geen statiegeld voor worden betaald.

4. Krijg ik altijd geld terug als ik flesjes inlever?

In winkels en bij tankstations wel, maar dat hoeft niet het geval te zijn bij sportverenigingen. Die kunnen ervoor kiezen om het statiegeld te doneren aan een goed doel, bijvoorbeeld aan de sportvereniging zelf. In dat geval staat dat op de innameautomaat.

5. Wat gebeurt er met de ingeleverde flesjes?

Van de ingezamelde plastic flesjes kunnen weer andere dingen zoals verpakkingsmateriaal worden gemaakt en het statiegeld zorgt ervoor dat de flesjes eerder worden ingeleverd.