'Gevolgen slavernij verdwijnen pas als je het erkent'

Nederland moet de slavernij en slavenhandel erkennen als misdrijven tegen de menselijkheid en excuses maken. Daarnaast moet de overheid zich inzetten om de gevolgen van dit 'historisch onrecht' te herstellen, onder meer via een Koninkrijksfonds. Dat stelt het adviescollege dialooggroep slavernijverleden, dat hierover om advies was gevraagd. In die groep zit directeur van het Zeeuws Archief, Hannie Kool-Blokland.

Afrikanen worden ingeladen in een ruim van een slavenschip (foto: Omroep Zeeland)

"We hebben opdracht van de minister gekregen om dialogen te organiseren, in de hele samenleving", zegt Kool-Blokland. "Daar hebben mensen verteld wat hen bezighoudt. We hebben ook een aantal wetenschappers gesproken en dialogen met jongeren gehouden, om te kijken hoe het bij hen gesteld is. Na al die gesprekken zijn we tot de conclusie gekomen dat we eerst moeten erkennen dat dit verleden er geweest is. Uit die erkenning volgt dat je excuses aanbiedt. Daarna kan je pas weer verder."

Kool-Blokland vindt dat de overheid mede verantwoordelijk is voor de slavernij. "Het is niet zo dat je kan zeggen 'het was zo, en daarmee klaar'. Dit was een systeem waarbij je mensen kocht en ze slaaf maakte. Het systeem was helemaal fout. De overheid moet dan ook duidelijk zeggen dat het fout was."

Meer over dit onderwerp:
slavernij Hannie Kool-Blokland
Deel dit artikel:

Reageren