Van Liere door fout internationale bond niet met toppaard in Tokio

Dressuuramazone Dinja van Liere uit Kapelle kan op de Olympische Spelen in Tokio niet over haar toppaard Hermès beschikken. Dat komt door een administratieve fout bij de FEI, de overkoepelende organisatie van de paardensport. Wat de gevolgen zijn voor haar eventuele deelname aan de Olympische Spelen, is nog niet bekend.
KNHS stapt naar sporttribunaal CAS voor kwestie-Van Liere
Het paard van Van Liere, Hermès, is eigendom van de Nederlander Joop van Uytert. Hermès heeft in de database per ongeluk de Duitse nationaliteit gekregen. Het reglement zegt dat paarden die tijdens de Olympische Spelen van start gaan, op 15 januari van dat jaar de nationaliteit moeten hebben van het land waarvoor de ruiter uitkomt.

Per abuis een Duits adres

De FEI meldde dat Hermès niet kon worden ingeschreven, omdat het paard in de database sinds 2018 de Duitse nationaliteit heeft. Na onderzoek bleek dat de hengst vanaf juni 2018 in de database staat als volledig eigendom van Van Uytert, maar dat er per abuis een Duits woonadres bij hem was ingevoerd. Dit was een fout bij de FEI.
paardensport Dinja van Liere Hermès
Dinja van Liere hier in actie met Hermès © Omroep Zeeland
De Nederlandse hippische bond KNHS heeft daarop een bezwaar ingediend, maar de FEI heeft dat afgewezen. Ook aan het voorstel van Nederland om de zaak voor te leggen aan het internationale arbitragehof heeft de FEI haar medewerking nog niet verleend en dat is wel noodzakelijk voor arbitrage.

Reactie eigenaar Hermès

We hebben Dinja van Liere nog niet te pakken kunnen krijgen voor een reactie. Joop van Uytert, eigenaar van Hermes, reageert op de website van de KNHS. "Het is niet te bevatten dat het selectietraject voor de Olympische Spelen op deze manier eindigt voor Dinja en Hermes. Ik vind het onbegrijpelijk dat de FEI, deze door hun gemaakte administratieve fout, niet recht wil zetten."