Zeeuwse boeren ook naar protest in Den Haag 'toekomst boeren, burgers en buitenlui op 't spel'

Aan het stikstofprotest in Den Haag doen woensdag ook Zeeuwse boeren mee. De Zeeuwse delegatie gaat per bus naar het Malieveld. Volgens de initiatiefnemers staat "de toekomst van boeren, burgers en buitenlui op het spel".

Zeeuwse vlag bij een eerder boerenprotest in Den Haag (foto: Monique Kloet)

Agractie, die het landelijke protest organiseert, verwacht woensdag "zeker duizenden boeren" in Den Haag. De actiegroep verwacht dat het vandaag verschenen rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) meer boeren over de streep zal trekken naar het Malieveld te komen.

Volgens het PBL zou voor boeren in Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel weinig ruimte overblijven, als er zou worden ingezet op een maximale verlaging van de stikstofuitstoot. Als de hoeveelheid stikstof die terechtkomt in natuurgebieden overal in het land tot een onschadelijk niveau moet worden teruggebracht, zou de komende decennia een "ongekende transformatie van het landelijke gebied" nodig zijn, volgens de onderzoekers.

Tractors welkom

Agractie is bang dat dit beleid zal leiden tot de gedwongen uitkoop van boeren. Daar zijn de actievoerder fel tegen, omdat dit slecht is voor het toekomstperspectief voor jonge boeren.

Hoewel de Zeeuwse boeren per bus naar Den Haag gaan, staat het boeren volgens Agractie ook vrij om met hun tractor te komen. De gemeente Den Haag staat de komst van tractoren ook toe, maar ze mogen niet op het gras van het Malieveld worden geparkeerd. Dat werd de vorige keren wel toegestaan, waardoor het veld zwaar beschadigd raakte.

Meer over dit onderwerp:
Den Haag protest stikstof
Deel dit artikel:

Reageren