Politie roept bedrijven op om aangifte te doen na cyberaanval

De politie wil dat bedrijven die vorige week door een cyberaanval getroffen zijn aangifte doen. Ze gaan de bedrijven daar actief voor benaderen. In Hulst werd Morres Wonen vorige week gehackt.

Op de website van Morres staat dat de meubelzaak momenteel niet te bereiken is via e-mail of het vaste nummer. (foto: Omroep Zeeland/Morres)

De hackers wilden losgeld van de onderneming. Morres verwacht pas deze week de levering op orde hebben. Niet alleen Morres Wonen werd gehackt, wereldwijd gaat het om vijftienhonderd bedrijven.

Beperkt

In Nederland zou de schade door de cyberaanval beperkt zijn gebleven. Wereldwijd werden tot 1500 bedrijven getroffen. In Nederland zou het aantal bedrijven en de schade beperkt zijn gebleven. De hackers eisen een losgeld van 70 miljoen dollar in bitcoin om de getroffen computersystemen weer vrij te geven.

Actief benaderen

De politie gaat bedrijven die afgelopen week getroffen werden door de hack actief benaderen en ze vragen om aangifte te doen. Door de informatie die ze daarmee krijgen kunnen de politie, cyberbeveiligingsbedrijven en opsporingsdiensten in andere landen meer te weten komen over de werkwijze van de hackers.

Meer over dit onderwerp:
Hack Morres Wonen
Deel dit artikel:

Reageren