Reimerswaal ziet geen probleem: windpark Rilland voldoet aan de normen

Reimerswaal vertrouwt erop dat het nieuwe windpark Ze-Bra op de grens tussen Zeeland en Brabant gewoon kan doorgaan. De Raad van State oordeelde onlangs dat plannen voor windmolenparken in Nederland niet voldoen aan de Europese regels, maar dat geldt niet voor dit windpark, stelt wethouder Maarten Both.

Wat het college van Reimerswaal betreft, kan de procedure voor het windpark van Ze-Bra gewoon doorgaan. (foto: Pixabay)

Het project omvat zestien windmolens van elk 200 meter hoog: veertien op Zeeuws gebied en twee aan de Brabantse zijde bij Ossendrecht. Het inmiddels uitgevoerde milieu-onderzoek voor dit park zou wel aan die regels voldoen. Daarom kan het project doorgaan zoals gepland, stelt adviseur Rutger Schonis. Nog deze maand dient de Reimerswaalse gemeenteraad te besluiten of ze een goedkeuringsverklaring wil afgeven.

Schonis, tot voor kort Kamerlid voor D66, heeft dinsdagavond de Reimerswaalse gemeentepolitici een toelichting gegeven op de uitspraak van de Raad van State Het hoogste bestuursrechtorgaan oordeelt dat bij projecten zoals in Rilland een gedegen milieuonderzoek nodig is. Bij een gepland windpark in het Groningse Delfzijl ontbrak een dergelijke onderbouwing en daarom kan de bouw daar niet doorgaan.

Compensatie

Buurtbewoner André Zwijnenburg, die namens een groep omwonenden in Rilland insprak, is niet overtuigd en vraagt zich af of het project van Ze-Bra de toets der kritiek daadwerkelijk kan doorstaan. Namens de buurt eist hij het schrappen van de nabijgelegen windmolen uit het plan, omdat hij vreest voor overlast. "Gebeurt dat niet, dan eisen wij een afdoende financiële compensatie als genoegdoening voor de geleden schade."

De gemeenteraad neemt 20 juli een uiteindelijk besluit.

Meer over dit onderwerp:
Raad van State Ze-Bra windpark
Deel dit artikel:

Reageren